Zdrava Srbija Instagram

Препреке, клопке и ловне биљке


Повртарство, 24.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Препреке су најефикаснији начин сузбијање штеточина, оне сузбијају штетне организме на путу ка биљкама или осетљивим биљним деловима. Препреке у виду фолије или другог материјала који служи за покривање земљишта представља баријере за поједине врсте инсеката, чији се поједини развојни стадијуми одвијају у земљишту (купусова, лукова и мрквина мува, подгризајуће совице).


Препреке у виду ограда од прућа, шибља или жице задржавају поједине врсте животиња, спречавају их од оштећења и уништавања биљака. Затим препреке од дехидрирајућих прашива (пепео, креч) која се посипају око биљка служи за сузбијање пужева. Њајбоље делује када је суво , па их после сваке јаче кише треба обновити.


Траке као препреке стављају се око стабала пресађених биљчица у циљу заштите од ларви подгризајучих совица. Траке се праве од танког картона, обавијају се око стабла и притисну се тако да око половине траке уђе у земљиште. Препреке од бакарних или металних плоча, постављене по ивици леје, пластеника или стакленика, представљају одличне или трајне препреке за пужеве.


Клопке или замке су на бази боје или мириса, или су то хранидбени мамци или ловне биљке. Привлачнист одређених боја за неке инсекте користи се ради њиховог уништавања или праћења. Плоче од тврђег картона се најпре обоје, а онда премажу са лепком. Жуте лепљиве плоче су ефикасне у сузбилању беле лептирате ваши и неких лисних ваши. Светло плава боја привлачи цветне трипсе, док светло жута посуда напуњена детерџентом или сапуницом се добро показала у привлачењу лисне ваши.



Затим се могу користити неки вештачки синтетички мириси који привлаче женке или мужјаке неких инсеката јединке супротног пола бивају дезорјентисане, па услед тога не долази до парења, самим тим број положених јаја је мањи, па је следећа генерација мање бројна па су тако и штете мање.


Хранидбени мамци се користе да привуку пужеве. Старе конзерве или пластичне чаше укупане у земљу, тако да им ивица буде у нивоу површине земље, напуњене пивом добар су мамац за пужеве јер их то привлачи.


Одређене биљке су атрактивне за одређене штеточине, па се на њима највише скупљају. Ловне биљке треба уништити када су нападнуте у великој мери штеточинама, и пре репродукције штеточина на њима.



Владица Стефановић дипл.инг.пољоп.


Bookmark and Share

Mala Pijaca