Zdrava Srbija Instagram

НАКЛИЈАВАЊЕ СЕМЕНСКИХ КРТОЛА


Повртарство, 11.02.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Семенске кртоле морају бити добро припремљене за садњу. То подразумева пробирање кртола и одбацивање оних које су захваћене трулежи. Одабране кртоле треба ставити на наклијавање , а пред саму садњу извршити још једно пробирање и одбацивање кртола са слабим клицама. Под правилно наклијалим кртолама подразумевамо да је већина окаца на кртоли клијала и дала чврсте зелене клице које се тешко одвајају од кртоле и чија је дужина 1,5-2,5 cm.


Кртоле се наклијавају тако што се 5-6 недеља пре садње распореде у танком слоју у гајбице у осветљеном простору при температури 12 – 15 °C, са 85-90% релативне влажности ваздуха. Просторије за наклијавање треба повремено проветравати због повећане концентрације угљендиоксида.



Наклијале кртоле у односу на ненаклијане имају велике предности , а главне су:

- побољшава се физиолошко стање семенских кртола,
односно убрзавају се све наредне фазе раста и развоја за око 15 дана,

- благовремено се откривају кртоле са нитавим клицама те се могу издвајати и тако смањити % закржљалих биљака и празних места у гајеном усеву,

- биљке раније ничу па су мање изложене нападу болести, а нарочито црне краставости,

- биљке се брже укорене и боље искоришћавају зимску влагу,

- повећава се принос и проценат сувих материја у кртолама кромпира.


Ненаклијане кртоле посађене на умерено влажном и довољно топлом земљишту, долазе у фази клијања и ницања за 20-22 дана при повољним временским приликама. Употребом наклијалих кртола за садњу скраћује се период од садње до ницања биљке на 14 дана. Садња кртола у хладном и влажном земљишту продужује период од садње до ницања, чиме се повећава опасност од појаве болести на матичним кртолама и удео празних места у каснијем периоду пораста кромпира.



др Мијодраг Ђорђевић


Bookmark and Share

Mala Pijaca