Zdrava Srbija Instagram

БИЉКЕ ШТИТЕ


Повртарство, 11.03.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Неке украсне, лековите и зачинске биљке се сеју са поврћем и воћем да их заштите јер стварају материје које су смрт за многе микроорганизме а и одбијају штеточине и изазиваче болести. Ако се уместо једне у лејама баште гаји више култура предност је многострука.

Мешовите културе обезбеђују већи принос јер се боље искоришћава земљиште и мање исцрпљује, свака од биљака се боље развија, укус је бољи због деловања суседа и боље се штите од болести и штеточина. Међутим, као и у свету људи и међу биљкама има добрих и лоших суседа па није свеједно које ћете да упарите.

Неке украсне, лековите и зачинске биљке се сеју са поврћем и воћем да их заштите јер стварају фитоницидне материје које су смрт за многе микроорганизме, одбијају штеточине и изазиваче болести. Својим мирисом маскирају мирис гајених биљака које привлаче инсекте. Биљке штите и чувају ваше посађено поврће, воће.У фитоницидне биљке спадају: невен, кадифица,драгољуб, борач, босиљак, чубар, рен, мирођија, мајчина душица, жалфија, метвица, нана, лаванда, бела слачица, маслачак, ђурђевак, камилица, мајоран, млечика, царевац, бели и црни лук, целер.

Невен (Calendula officinalis) и кадифица (Tagetus erecta и Tagetus patula) фитоницидима које лучи њихов корен одбијају глисте нематоде. Зато их би требало да се саде поред редова шаргарепе и између ружа.

Бела слачица (Sinapis alba), такође, сузбија нематоде, док целер одбија лептира купусара.

Драгољуб (Thopaelum majus) тера биљне ваши, белу мушицу и лептира купусара и због тога би требало да се сеје испод воћака нападнутих биљним вашима и поред купусњача.

Ако се рен посади испод трешње спречиће појаву гљивичне болести монилие, а око кромпира одбиће кромпирову златицу и утицаће да кртоле буду здраве и укусне.

Лаванда (Lavandula angustitolia) и мајоран (Majorana hortensis) спречавају појаву лисних вашију и мрава, док камилица (Matricaria chamomilia) “лечи” земљише око метар у пречнику (спречава појаву белог црва, а утиче и на биљке око себе).

Нана (Menta piperita) одбија штеточине купуса и лисне ваши, босиљак (Ocimum basilicum) мирисом одбија лисне ваши, комарце и гриње, док метвица (Mentha spicata), посађена између плавог патлиџана, штити ову биљку од кромпирове златице.

Борач (Borago officinalis) и мирођија (Anethum graveolens) одбијају лептира купусара,а жалфија (Salvia officinalis),мајчина душица (Thymus vulgaris) и чубар (Satureja hortensis) поред њега и пужеве голаће.

Маслачак (Turadzacum officinalis) одбија глисте нематоде док црни лук посађен у редове са шаргарепом штити од мрквине муве и глиста нематода.

Бели лук посађен између редова јагоде утиче да плодови не оболе од сиве плесни, а посађен између редова шаргарепе спречава појаву нематода.

Млечика царевац (Euphorbia lathuris) и рицинус мирисом корена растерују кртице, волухарице и пољске мишеве.


Кад год је могуће, у башти би требало да се гаје старе, домаће сорте воћа, поврћа и винове лозе које дају квалитетне плодове, као и селекционисане биотипове полудивљег и дивљег воћа и поврћа јер је отпорније и богато биолошки активним материјама.КО СА КИМ

Целер мрзи краставац
Бели лук – пожељни суседи су јагоде, краставац, шаргарепа, парадајз, воће а непожељни су пасуљ, грашак и купус.

Босиљак – пожељни суседи су пасуљ и разне салате.

Боранија – пожељни суседи су ротквица, краставац, салата, цвекла, целер, парадајз, спанаћ, тиквице, прокељ и ротква а непожељни црни и бели лук, празилук, влашац и радич.

Целер – пожељни суседи су пасуљ, краставац, купус, празилук, парадајз и спанаћ а непожељни кромпир и целер (не успева добро као монокултура).

Цвекла – пожељни суседи су црни лук, салата, пасуљ, лук влашац док је непожељан спанаћ.

Црни лук пожељни суседи су краставци, парадајз, шаргарепа, јагоде, цвекла, камилица и мирођија а непожељни пасуљ, купусњаче, грашак и празилук.

Грашак – пожељни суседи су мирођија, шаргарепа, купус, келераба, салата, ротквица, роткве и шпаргла а непожељни кромпир, празилук, црни и бели лук, пасуљ и парадајз.

Кадифица – пожељни суседи су купусњаче, парадајз и целер.


Келераба – пожељни суседи су пасуљ, грашак, кромпир, празилук, целер, роткве, салата, спанаћ, парадајз, кукуруз а непожељних нема.

Краставац – пожељни суседи су пасуљ, мирођија, бели и црни лук, купус, летња салата, целер и пасуљ док су непожељне ротквице.

Кромпир – пожељни суседи су пасуљ, мирођија, бели и црни лук, купус, летња салата, целер и пасуљ а непожељни су грашак, купус, целер, парадајз, салате и тикве.

Лук влашац – пожељни суседи су шаргарепа, цвекла, јагода а непожељни купусњаче, пасуљ, боранија, грашак и празилук.

Мирођија – пожељни суседи су воћке, роткве и пасуљ.

Невен – пожељни суседи су шаргарепа и црни лук.

Парадајз – пожељни суседи су пасуљ, шаргарепа, црни лук, купус, келераба и салата, празилук, першун, целер, ротквице, жалфија, нана, рузмарин и кадифица док су непожељни грашак, купус, парадајз, салате и тикве.

Пасуљ – пожељни суседи су краставац, босиљак, купус, келераба, салата, ротквице, целер, парадајз, репа, рабарбара и блитва а непожељни црни и бели лук као и празилук.

Першун – пожељни суседи су беле и црвене роткве, парадајз, јагоде док је непожељна салата.

Празилук – пожељни суседи су јагоде, шаргарепа, купус, келераба, салата, целер, парадајз а непожељни црни лук, грашак и све врсте јагода.

Рен – пожељни суседи су кромпир, мак и воћке.

Роткве – пожељни суседи су пасуљ, грашак, јагода, шаргарепа, купус, келераба, салата, першун, спанаћ, парадајз, чубар, мирођија и боранија а непожељан је краставац.

Салата – пожељни суседи су пасуљ, грашак, јагоде, краставац, купус, келераба, празилук, роткве, парадајз, црни лук и босиљак док је непожељан першун.

Радич – пожељни суседи су парадајз, шаргарепа, салата, висока боранија а непожељан је першун.

Спанаћ – пожељни суседи су кромпир, купус, келераба, роткве, пасуљ, парадајз а непожељна је цвекла.

Шаргарепа – пожељни суседи су грашак, мирођија, црни лук, празилук, ротквице, невен и жалфија а неопожељних нема.

Све врсте купуса – пожељни суседи су јагоде, салата, краставац, целер, празилук, роткве, спанаћ и парадајз док су непожељни црни и бели лук, кромпир, грашак и пасуљ.

Тиквице и бундеве – пожељни суседи су црни лук, висока боранија док непожељних нема.

Жалфија – пожељни суседи су парадајз и целер.

Бранко Чичић, Фонд органска Србија


Текст преузет са http://agroinfotel.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca