Zdrava Srbija Instagram

Производња празилука


Повртарство, 31.03.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Празилук се највише гаји из расада. Семе споро клија често до три недеље а од 1 g семена може да се произведе око 200 расада голог корена за 10 до 16 недеља. За пролећну садњу сетва се обавља почетком јануара, у заштићеном простору, на температури од 12 до 16°C. Обично се сеје у сандучиће, пикира у контејнере и пресађује на отворено крајем марта, на леје и покрије перфорираном фолијом или агротекстилом. Сади се у редове размака 25 cm, 26 до 40 биљака на m², и бере се од средине јуна и током лета.

Расад празилука најчешће се гаји на отвореним лејама, уз сетву у априлу или почетком маја уз количину семена од 5g/m². Пресађује се од средине јуна до почетка јула уз размак редова око 40 cm у зависности од механизације за негу и вађење и то 18 до 22 биљке /m². Пре садње расаду се мало скрати корен да може правилно да се постави. Често се скрати и лишће да би се смањила транспирација после садње, мада уколико има довољно воде за заливање то није потребно. Сади се на 5-10 cm дубине зависно од земљишта. Често се сади у јарке па се касније загрће да се добије што дужа лажна стабљика. Пре садње корисно је да се расад натопи у раствор инсектицида , да се биљке заштите од напада муве. Касније, нега усева се састоји од међуредне обраде уз лагано нагртање, прихране и наводњавања а по потреби и заштите од болести и штеточина.За прерађивачку индустрију празилук се , у неким земљама , узгаја директном сетвом на сличан начин као лук. Сеје се у марту или априлу, на размаку редова од око 40 cm, тј. око 60 биљака /m². Уз међуредну обраду , редови се мало нагрћу, што смањује могућност да се биљке савију током раста.

Празилук има дугу вегетацију – технолошка зрелост одређена је дужином и пречником лажне стабљике, а завршава се преласком у генеративну фазу. Према нормама квалитета најмањи пречник лажне стабљике је 10 mm за јесење-зимски празилук. Наше тржиште више цени дужу и дебљу лажну стабљику. Празилук посађен у јуну или јулу може да се бере од октобра до средине априла у зависности од подручја гајења и потреба тржишта. Иако постоје комбајни за вађење празилука , производња код нас није велика да се исплати. Обично се вади копачем кромпира. Биљке се ваде ручно, изрежу се у зони корена, одреже се корен и скрати лишће. У зависности од услова и начина производње приноси могу да буду и од 20-50 t/hа.Љиљана Вуксановић


Bookmark and Share

Mala Pijaca