Zdrava Srbija Instagram

ЧАЈЕВИМА ЗА ЗДРАВЉЕ БИЉАКА


Повртарство, 02.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Желимо ли лепу и здраву башту без примене вештачких ђубрива и хемијских препарата, изглед и квалитет наших плодова можемо побољшати уз помоћ неких биљака – хајдучке траве, камилице, коприве, храстове коре храста лужњака и маслачка. Ако у доба вегетације прскамо чајевима (сваким чајем посебно у размаку од 7 до 9 дана) тада ће биљке бити здраве и неће изискивати заштиту бакaрним, сумпорним или неким другим средствима.

Почетак прскања серијом ових чајева нека буде када су листови у потпуности развијени. Овако заштићено биље биће стварно здраве намирнице у нашој исхрани. Ова прскања можемо сматрати подстицајним средством за покретање унутрашњих процеса у биљкама и оснаживање њихове властите отпорности на болести и штетнике.

Чајеви не смеју бити прејаки. Нека буду онакви какве их кувамо себи. Све чајеве пре употребе (прскања) разређујемо са водом у размери 1: 5.ЧАЈ ОД ХАЈДУЧКЕ ТРАВЕ

Чај од хајдучке траве је први са којим започињемо серију прскања чајевима. Ова прскања обављамо у пуној вегетацији када су листови потпуно развијени. Посебан учинак има на плодове, њихов квалитет и укупан принос.ЧАЈ ОД КАМИЛИЦЕ

Чајем од камилице прскамо 7 до 9 дана иза прскања са хајдучком травом. Сумпор из камилице врло повољно делује на усклађивање процеса калцијума у биљкама. У доба мировања вегетације (јесен и пролеће) прскамо га превентивно у замену за бакарна средства заштите.ЧАЈ ОД КОПРИВЕ

Трећи по реду у витализацији и заштити је чај од коприве. Њиме у листу усклађујемо процесе гвожђа. У овом чају велику улогу има учинак мравље киселине.
ЧАЈ ОД ХРАСТОВЕ КОРЕ ( храста лужњака)

Овај чај делује на генеративно јачање плодова и поправља структуру калцијума.


ЧАЈ ОД ЦВЕТА МАСЛАЧКА

Делује на побољшање силицијума као и на адаптацију биљака за боље сналажење у станишту. Овај чај потстиче бољи развој цветања биљке и даје чврстоћу листова.ЧАЈ ОД ЦВЕТА ВАЛЕРИЈАНЕ (мацина трава)

Чај од валеријане потстиче у биљкама процесе фосфора и обликовање плодова.ЧАЈ ОД ПОЉСКЕ ПРЕСЛИЦЕ

Овим чајем прскамо после прскања валеријаном. Прскање изводимо ванредно после дуготрајног влажног периода. Осим битке против гљивица преслица има и многе друге учинке за биљке а посебно због богатства силицијумом који даје велике учинке у виталности и отпорности биљака.


Bookmark and Share

Mala Pijaca