Zdrava Srbija Instagram

Заштита биља у органској производњи


Повртарство, 10.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Појаву, развој и ширење штеточина треба регулисати првенствено превентивним мерама, користећи правилне агротехничке мере.

Допуштена је примена само приправака справљених од биљака, животиња и микроорганизама те употреба природних непријатеља (предатори, наметници), као и феромони, репеленти (нехемијска синтетичка одбојна средства), замке за инсекте, лепљиве плоче, траке и посуде. Допуштена су средства за бољу љепљивост, његу биљака и слично, као биљноминерална средства и мочила за прихрану и заштиту биља. Појачавање отпорности биљака и спречавање неких штеточина може се постићи бројним средствима. Ту су различити биљни приправци, екстракти и чајеви (лук, рен, коприва, преслица, папрат и др.).

Занимљиво средство је бентонит, односно брашно од глине. Ту је и креч против пегавости јабука у магацину. Водено стакло правог имена натријумов или калијумов силикат такође служи у сврху заштите а користе се и бројни хомеопатски и биодинамички приправци.

Против болести може бити употребљен и сумпор у праху, мочиви сумпор највеће концентрације до 0,7 посто, затим водено стакло, камено брашно, калијумов пергаманат, бакар само у случају потребе (до 3 kg/hа годишње). Користе се бакрени приправци уз додатак преслице, лука, рена и слично те компостни екстракти итд.
Против штеточина употребљавају се Bacillus thuringiensis (БТ приправци), вирусни, гљивични и бактеријски препарати, као и употреба стерилних мужјака, цветни екстракти и прах бухача (Pyrethrum), док су синтетички пиретроиди забрањени. У употреби су и уљне емулзије без синтетичких- хемијских инсектицида на бази парафинских уља или биљних уља за неке културе, етилни алкохол, диатомејска земља, кафа итд.

У органској пољопривреди за сетву треба користити нетретирано семе. Средства за третирање семена су калијумов пергаманат, уље од горушице ( с везивом-бентонит), блатна купка с бакреним оксихлоридом (40 g на 10 kg семена), водeни oцедак (5%-тни) с додатком 5% воденог стакла.Текст преузет са
https://www.agroportal.hr/


Bookmark and Share

Mala Pijaca