Zdrava Srbija Instagram

ШТА ПРВО СЕЈАТИ И САДИТИ ?


Повртарство, 10.04.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ако имамо добру земљу с пуно хумуса тада чим мало отопли и земља се оцеди можемо почети с радовима у врту. Најраније се могу сејати ротквице, шаргарепа, першун, лук из семена, грашак, као и луковице и пролећни бели лук.

За брже ницање земљу можемо прекрити малчем испод ког тло дише или агрилом, јер кроз њега може пролазити и киша. Културе које можемо прве сејати су такође и салата и блитва, а затим их покрити агрилом или направити ниски тунел од лесковог прућа и пластике ради бржег ницања.На исти начин можемо посeјати рано зеље, кељ и келерабу ради узгоја расада. Ипак их је боље посејати у сандучиће које можемо неко време држати у кући, а кад у тим условима никну износимо их у пластеник. Можемо их држати на неком заклоњеном топлом месту, али их дању износити на сунчано место у заветрини, а ноћу држати у затвореном простору.Код зељарица је важно да нису изложене превисоким температурама у кући, јер ће се превише издужити. Мале биљчице још у фази котиледона (прва два листића) или кад се појави трећи листић, пикирамо (прво пресађивање) у веће сандучиће или у стакленик-пластеник, како би ојачале до пресађивања на стално место где ће расти до бербе.

На овај начин, за узгој расада сејемо целер, те плодовите биљке, парадајз, паприку, патлиџан, краставце, па чак и махунарке и кукуруз шећерац. Данас постоје контејнери од стиропора или пластике у којима се свака биљчица посебно узгоји, па ју је лако са земљом касније пресадити.

Све ово што читате тек је загревање за конкретне активности које нас ускоро очекују. Долази право пролеће, топли дани и време активног дружења с природом. Не брините, важна је ваша воља и спремност да мало времена и љубави посветите свом повртњаку, а тај труд ће вам се вишеструко исплатити.


Кориштени делови савета блога
https://www.zlatananic.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca