Zdrava Srbija Instagram

Земљиште и брига о њему


Повртарство, 21.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


За органског баштована земљиште је најважнији аспект баште. Стварање и одржавање плодног, здравог земљишта представљају приоритет. И текстура и структура утичу на хемијски састав земљиштва - било да је више кисело или више базно. Од тога зависи количина живог света у њему и које биљке ће ту боље успевати.Структура земљишта


Плодност земљишта није само питање количине хранљивих састојака које оно садржи - то је збир свих карактеристика које су неопходне за раст биљака. Структура земљишта односно начин на који је састављено - има исту важност. На пример, масно земљиште пуно глине може да буде богато хранљивим састојцима , али на њему слабо успевају биљке јер је пуно воде и сувише тешко да би корење расло на одговарајући начин. Једноставним побољшањем структуре - повећањем количине ваздуха у земљишту путем додавања кабастих органских материја - може да се створи драстична разлика.

Посно, песковито земљиште може да буде сиромашно хранљивим састојцима, али једноставним обогаћивањем средствима као што је компост од лишћа који повећава капацитет земљишта да задржи хранљиве састојке и воду, може да се постигне знатно побољшање.


Показатељи структуре земљишта


Добра структура

- Корење продире дубоко;
- Слаткаст мирис земље;
- Вода се не задржава дуго у рупама после кише;
- Земља се релативно лако копа;
- Нема тврде "табле"- компактног слоја - на површини;
- Има пуно канала које су прокопале глисте;
- Горњи слојеви се дробе и мрве и кад су влажни и кад су суви.Лоша структура

- Корење је плитко;
- Мирис је непријатан;
- Вода се задржава у рупама или на површини (или непосредно испод ње) или се оцеђује одмах;
- Земљиште је лепљиво или у тврдим грудвама или веома суво;
- Има веома мало глиста;
- Горњи слој је компактан;
- Површински слој нестаје кад је влажан а када се исуши претвара се у кору.
Типови земљишта


Постоје три типа честица еродираних стена које чине земљиште: песак, муљ и глина.

- Глина: Земљиште са доминантим честицама глине углавном је густо, лепљиво и тешко се обрађује. Сићушне честице глине се збијају и остављају мало простора за ваздух.

- Песаковито земљиште: На другом крају скале, земљиште са високим садржајем песка углавном је суво. Релативно широк простор између честица превелик је да би задржао воду, зато се она брзо повлачи из земљишта, односећи са собом хранљиве састојке.

- Муљевито земљиште: По карактеристикама је између глине и песковитог.

- Тресетно земљиште: Настаје у влажним, киселим срединама које спречавају потпуно разлагање органских материја, којима је богато. Може да буде веома кисело и неплодно, али и плодно и продуктивно.

- Слано земљиште: Углавном је алкално по саставу и неплодно. Настаје у сувој клими.


Сви типови земљиштва, осим тресетног настају од стена. Различита величина честица, иако се нама оне све чине минијатурним игра кључну улогу у текстурама земљишта.Многи хранљиви састојци потребни су за разне аспекте раста биљака. Од главних састојака, односно "макроелемената" азот подстиче раст лишћа и изданака док је магнезијум важан за стварање хлорофила, пигмента од ког лишће има зелену боју. Фосфор подстиче раст корења, калијум је од кључног значаја за цветање, формирање плодова и "учвршћивање" раста, повећање отпорности на штеточине болести и мраз.

Вредност pH одређује доступност хранљивих састојака биљкама. У веома киселом земљишту хранљиви састојци могу да буду испрани или да се из земље растворе у води до нивоа када постају отровни. Такође pH вредност утиче на разноврсност и активност живог света у земљи. Болести, попут краставости кромпира имају теже последице у базном земљишту.


Како ћете третирати земљиште зависи од његовог типа, претходног одржавања и онога што расте - или ће расти - на њему.

Ако на пример за сиромашно оцедито земљиште одаберете биљке које воле сушу, њима неће бити потребно много неге. Ливаду са пољским цвећем, којој треба земљиште са ниским садржајем хранљивих састојака, брзо ће потиснути друге врсте ако почнете да је ђубрите.

Органски приступ бризи о земљишту је комбинација добре хортикултуралне праксе и коришћења кад је потребно кабастих органских материја као што је компост и животињско ђубриво уз додатак органских ђубрива (природних производа животињског, биљног и минералног порекла). Органски баштовани следећи пример који им даје природа, рециклирају биљне и животињске отпатке, хранећи на тај начин земљиште а не директно биљке. Животиње које живе у земљишту разлажу органске материје. У том процесу побољшава се структура земљишта а хранљиви састојци постају доступни биљкама.Кабасти обогаћивачи земљишта

Кабасте органске материје будући да су органског порекла, садрже широк спектар основних хранљивих састојака и микроелемената, за разлику од "инстант" минералних ђубрива са ограниченим избором брзо растворљивих хранљивих састојака - који ничим не доприносе живом свету или структури земљишта. Оне могу да се укопавају или посипају по земљи у мешавини са сламом или лишћем. Биљке које се хране органски, мање су привлачне за штеточине и болести чијем сузбијању помаже органски компост.Избегавање збијања земљишта

До збијања долази када се по земљишту често хода или се обрађује у влажним условима. То ћете избећи тако што ћете правити стазе или гајити биљке у лејама које су довољно уске да могу да се обрађују са стаза које пролазе поред њих. И често коришћење мотокултиватора може да узрокује стварање збијеног слоја или "плоче" испод површине земљишта.Копање и култивисање

Копајте само кад је потребно али не превише често. Копање је неопходно да би се разбило тврдо и збијено земљиште али редовно копање убрзава разлагање органских материја које су суштинска компонента доброг земљишта. Овај вид обраде такође подстиче раст корова. Сваки пут кад преврнете земљу на површину избацујете нову количину семена корова које ће да проклија. Копајте само када су услови добри, нарочито ако је земљиште у башти јако. Не би требало да буде толико влажно да се лепи за ашов ни толико суво да морате да разбијате велико грумење. Сасвим је могуће одржавати башту без редовног обрађивања.Прекривање земљишта

Редовно прекривање земљишта органским материјама које га обогаћују учиниће чуда за структуру његових најважнијих, горњих слојева - тако да ће семе које клија и вода лакше продирати у земљу. Смесе за прекривање изолују земљиште од наглих промена температуре и влажности. Због тога је важно да не прекривате суво земљиште пре него што се добро натопи кишом. Сачекајте да се оно загреје пре него што прекријете младе биљке. Додатна корист од прекривања јесте да сузбија раст корова и привлачи бубе, стоноге и друге природне непријатеље штеточина.

Текст преузет са https://www.centarzaprirodnumedicinu.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca