Zdrava Srbija Instagram

Космос у вашој башти


Повртарство, 28.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ко гледа у Месец, остаје обично празних руку. У органском врту - то је обрнуто. Ко погледом тражи Месец , има предност у расту биљака. Та спознаја није нова. У вековне сеоске традиције многих земаља спада посматрање Месеца приликом сетве . Притом је увек важно да ли се ради о плодовима изнад или испод земље. Њихов ритам раста је према уверењу старих сеоских календара уско повезан са растућим и опадајућим Месецом. То узајамно деловање између сила неба и земље описао је Енглез Томас Тусер у свом приручнику за пољопривреднике који је изашао 1515. године.


" Сеј грашак и пасуљ кад месец опада, ко их раније сеје, сеје их прерано, како би с планетама мировали и расли, успевали и родили у раскоши и мудрости. "


Након што су ова стара сеоска правила неко време била заборављена и гурнута у царство празноверја, баштовани и научници данашњих дана поново за њима посежу. Најпре је антропозоф Марија Тун деценијама експериментисала са сетвом према различитим месечевим фазама. Притом је посматрала ток великог ноћног сазвежђа кроз зодијачке знаке. То је такозвана сидерична путања, растући и опадајући Месец. Током бројних експеримената установила је да постоји веза између раста биљака и положаја планета у тренутку сетве. То с практичног гледишта значи: ко сеје или сади тачно у тренутку најповољније констелације Месеца и зодијака, може рачунати с богатим приносом. Такав месечев баштован искоришћава космичке силе за свој рад на земљи.

Госпођа Тун поделила је биљке у врту према четири карактеристична обележја : лиснате биљке, биљке које доносе плодове, коренасте биљке, биљке чији се цвет користи. Свака од тих група додељена је са три зодијачка знака:

- лиснате биљке: рибе, рак, шкорпион
- биљке које доносе плодове: ован, лав, стрелац
- коренасте биљке: бик, девица, јарац
- биљке чији се цвет користи: близанци, вага, водењак


Када се месец налази у знаку рибе, треба сејати или садити лиснате биљке . Оне тада нарочито добро успевају јер их подстиче повољно космичко зрачење. Оне тада, у правом смислу речи, стоје под добром звездом. Будући да се Месец задржава само дан до два у неком зодијачком знаку, рокови сетве ове четири група биљака стално се смењују.

У лиснате биљке убрајају се: салата, спанаћ,купусњаче, зачинско биље, празилук, келераба. У биљке које доносе плодове спадају: краставци, пасуљ, парадајз, грашак, јагоде, воће. У коренасте биљке убрајају се: шаргарепа, целер, репа, цвекла, ротквица, кромпир. У биљке чији се цвет користи: сво цвеће.

Важно је да се на дан најповољније констелације звезда, земља на гредици на којој ће се садити, још једном прекопа и стави у покрет. Тло је тада у бољој спремности прихватити космички импулс . Ко се овом методом жели поближе бавити или према њој радити, мора набавити књижицу Марије Тун "Дани за сетву". У тој су брошури у облику календара наведене месечеве констелације звезда и припадајући рокови за сетву. Штиво је обогаћено искуствима из истраживања Месеца .Значајан утицај космичких констелација видљив је само на био-динамички или на органски обрађеном тлу. Конвенционално обрађени вртови очигледно не реагују на такве осетљиве импулсе.


Са много здравог разума Енглескиња Меј Брус (May E. Bruce) развила је сопствени рецепт за брзи компост. Притом је најважнији препарат који убрзава разградњу. Госпођа Брус га је назвала активатором. Та инекција за компост састоји се од биљног праха који баштовани који раде према биолошким методама и који располажу искуством и сензибилитетом могу једноставно и сами направити. Природољубива Енглескиња учинила га је доступним свим заинтересованима.

За производњу је потребно пре свега самоникло биље : камилица, маслачак, одољен, хајдучку траву, коприва те кора храста лужњака.
Биљке можете сами скупити или их узгојити у врту. Режу се пре подне, након што се осуши роса, вежу у струкове и полагано суше на топлом, сеновитом месту. Потом лишће протрљате кроз фино сито, те добијени прах - од сваке биљке засебно чувајте у теглама са поклопцем. Храпаву храстову кору уситните на кухињском рендету и потом је просејте. На крају помешајте мало меда са лактозом. Кап меда помеша се са равно пуном кашичицом лактозе док не настане једнака маса. За мешавину коју ћете држати у остави, припремите све састојке у истој размери: од сваке биљке и мешавине меда и лактозе по једну кашичицу. Све темељно промешајте у порцуланском авану и чувајте мешавину у затвореној тегли. За употребу у врту умешајте у пола литре кишнице толико припремљене мешавине колико стане на кованицу од 1 дин. Улијте мешавину у боцу, све добро промешајте и оставите да стоји још 24 сата.

Сада можете припремљени компост третирати овим биљним активатором. Мотком уоколо по компостној хрпи издубите дубоке рупе у размацима 30 до 60 cm. У сваки отвор налијте 6 пуних кашика биљне масе и све зачепите фином, сувом земљом. Након те подстицајне инекције компост ће се изразито брзо и хармонично разградити.

Подробније упутства за ову методу коју може испробати сваки искусни баштован, потребно је ипак потражити у стручној литератури. Биљни активатор може се као готов производ купити и у продавницама под називом Хумофик-прах за брзи компост.

Пољопривредник који је своја практична искуства проводио природним вртним методама, након што иза њега остану године праксе, може направити и неке експерименте који прелазе оквире нормалних свакодневних навика. Учешће у таквим експериментима, је наравно добровољно. Свако треба онако вртларити како одговара његовом сасвим личном животном осећају.

Енергије земље покушао је укротити један Американац помоћу свог система под називом Circle Gardening , вртларење у круговима. Џералд Лангхам (Derald G. Langham) уредио је све своје гредице у круговима. Ивице су били благо насипане, у средини је настало улекнуће. Све култивисане биљке требале би у таквом, готово магичном кругу нарочито добро успевати. Амерички баштован експериментатор уверен је да округло улекнуће у свакој гредици ствара везу са енергетским пољем Земље, "тако да и најтиши хук ветра који окрзне руб круга узрокује енергетски вртлог који храни биљке ". У теорију кружног врта убраја се и уверење:

"Раст је енергија која се у спиралама креће кроз живе биљке уз кружење наизменичних брзина. Идеја кружног врта састоји се у стварању енергетског система у сарадњи са Природом".На први поглед можда Вам се експерименти са космичким енергијама могу чинити као бесмислице. Ми, људи "просвећеног" запада нисмо више навикнути препознавати невидљиве силе као реалност. Оне су далеко изван нашег нормалног искуственог подручја - не зато јер не постоје, већ зато јер се с њима не знамо опходити.
Рената Драговић

Текст преузет са https://www.agroklub.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca