Zdrava Srbija Instagram

Портулак - Тушт, слабо гајено поврће


Повртарство, 25.08.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Портулак - Тушт (пркос), Portulaca oleracea је једногодишња сукулентна (складишти воду у својим листовима) биљка, висине 15 - 30 cm. Стабљика је сочна, разграната, полегла и светлозелене или црвенкасте боје. Листови су сочни, обрнуто јајолики, сјајни и глатки. Горњи седе на стабљици насупротно, а доњи изменично. Цветови су ситни, са жучкастим венчићем, појединачни или по 2 – 3 у пазушцима листова. Тучак је с поклопцем, дужине око 5 mm. Семенке су црне и бубрежасте. Оне клијају касно у пролеће, из дубине тла 0,5 – 2 cm, и након 40 година. Маса 1 000 семенки је 0,1 грам.

Сеје се на сунчаном месту, а воли песковиту добро дренирану земљу. Биљка може толерисати лоше услове збијеног земљишта и суше, отпорнa је на високе и ниске температуре. Портулак врло брзо расте, па се може резати већ након 3 – 4 недеље. Након резања поновно бујно расте. Може се наћи као коров у разним усевима на ораницама, затим у баштама, виноградима, воћњацима и на рудералним стаништима (уз путeве и ограде, на шљунковитим местима и сл.).

Богат је омега-3 масним киселинама, које јачају имунолошки и кардиоваскуларни систем. Има и противупална својства, побољшава циркулацију те спречава стварање угрушака крви у артеријама. Богат је и антиоксидансима који штите од узрочника рака и штетног деловања слободних радикала, а успорава и старење. Делује на смањивање крвног притиска. Слузи ове биљке смирују инфекције и упале у цревима и инфекције мокраћног система.




У исхрани се користе млади сочни листови и изданци висине 3 – 5 cm. То је биљка благог киселкасто-сланог укуса, ароматична је, а користи се на разне начине - од припреме свежих сирових салата до кисељења, пржена или кувана, а такође је погодна за варива. Као пикантан зачин додаје се разним јелима и то увек свеж јер сушењем губи своју вредност.



Славица Коџопељић дипл.инг ратарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca