Zdrava Srbija Instagram

Клијавост органског семена


Повртарство, 07.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Квалитет и порекло семена је од изузетног значаја у органској производњи. Семе треба да је органски гајено и да потиче из краја у коме се налази ваш повртњак. Тада ће уз све остале мере, принос поврћа и његов квалитет бити онакав какав очекујемо.

Семе је зачетак мале биљке пун хранљивих материја заштићен тврдом опном. Чувано на сувом остаће у стању мировања или живо, односно способно за клијање, током једне или више година у сувом и хладном простору. Када се семе изложи дејству влаге и топлоте, оно почиње да упија влагу, бубри, пукне и дозволи клици биљке да почне да расте.

Ако користимо семе из старих залиха, обратићемо пажњу на његову клијавост. Наиме, клијавост семена је ограничена и често зависи од услова чувања.

Клијавост неких најчешће гајених врста поврћа:

1-2 год: кукуруз шећерац, празилук, влашац;
2-3 год: шаргарепа, црвени лук, першун;
3-4 год: салате, спанаћ и ендивија;
4-5 год: купус, радич, ротквице, цвекла, парадајз;
5-6 год: боранија, грашак, пасуљ, краставци, тиквице, диње, целер.
Уколико нисмо сигурни у квалитет семена за сетву, лако можемо направити следећу пробу:

На стаклени тањир ставимо комадић филтер-папира који смо добро навлажили водом. За то може послужити и памучна вата или мекши пешкир. На навлажени материјал ставити десет семенки. Тањир ставити на топло место, стално одржавајући влажност.


Код семена добре клијавости 7-8 семенки би требало да проклија. Уколико исклија и 5 семенки, то је још увијек задовољавајућа клијавост, тако да испробано семе може да се користи.Текст преузет са http://agroeko.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca