Zdrava Srbija Instagram

Коприва у органској производњи


Повртарство, 19.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ни распрострањенијег корова, ни значајније биљке у органској производњи од коприве. Коприва је природни мултиминерални и мултивитамински комплекс а истовремено и савршено средство за заштиту биљака, посебно у органској производњи. Употребљава се за уништавање многобројних лисних ваши, а истовремено јача биљке, побољшава им отпорност и ђубри их.

Коприва садржи бројне витамине и минерале. Садржи витамин C, каротеноиде (провитамни А), витамин К, B2,BБ5, гвожђе, калцијум, магнезијум, фосфор, силицијумову киселину, мрављу киселину и хистамин (који жари).

Један килограм свежих, насечених коприва или 100 до 200 грама осушених, треба потопити у 10 литара воде. Оставити смешу да одстоји 24 сата, не дуже, уз постепено мешање. Када смеша одстоји треба је процедити и њоме попрскати биљке. Поступак се може поновити након неколико дана. Биљни остаци могу да се компостирају или дају живини, посебно ћурићима јер и даље имају у себи хранљиве материје.

Течно ђубриво од коприве посебно је препоручљиво за лиснато поврће због азота. Коприве треба потопити, али их треба оставити све док смеша не престане да пени. После неколико дана ђубриво од коприве добија веома непријатан и продоран мирис и зато га треба правити на отвореном и посуду држати поклопљену. Када пена престане да избија, ђубриво треба процедити и разредити десетроструком количином воде, а затим залити биљке. Заливање ђубривом од коприве може само једном недељно.Остацима од смесе за припрему течног ђубрива или средства за заштиту, или пак свежим копривама може се покрити и земљиште између редова гајених биљака, јер веома повољно делује на корисне организме а истовремено врши и минерализацију земљишта.

У биљним остацима не сме да буде присутно семе коприве јер може се десити приликом покривања земљишта да се истовремено посеје и коприва.
Виолета Петровић-Луковић


Bookmark and Share

Mala Pijaca