Zdrava Srbija Instagram

КАКО ЗЕМЉУ УЧИНИТИ ПЛОДНИЈОМ?


Повртарство, 24.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


На ову тему имамо већ неколико текстова али знања никада доста, ако неко каже да већ све зна, уверен сам да у ствари не зна ништа.

Стајњак, например, није баш јефтино решење, а и набавити га баш није лако. „Хемије“ се већ сви бојимо. Али има нешто што није ни скупо ни опасно - сидерати. Ово зелено ђубриво, не само што је лако набавити и посејати, него је и врло ефикасно: 3kg oве зелене масе замењује 1,5 kg добро изгорелог стајњака или упола мање компоста.

Сидерате не хвале без везе. Њихова трула стабла, листови и корење- су одлична храна за глисте и друге земљишне организме, који заједно са микроорганизмима стварају хумус. А врло добро знамо - што више хумуса у земљи то је она плоднија. А поред тога корење сидерата, продире дубоко у земљу, поправљајући њену структуру. Сидерати растресају земљу, стварају је шупљикавом, ваздушастом, подижу хранљиве материје и микроелементе из дубина на површински слој. Познато је да корење лупине продире и до 2,5 метра у земљу, луцерка до 1,5 m, слачица, рапс од 0,8 до 1,5m.


Шта изабрати?


Можемо да бирамо из 3 групе

- Махунарке - као што су бела или црвена детелина, вика, грашак, лупина.

- Класовке - раж, озима пшеница, овас, љуљ

- Крстоцветни или купусњаче - слачица, рапс, ротква масленица, репица

Одлука, шта изабрати као зеленишно ђубриво. зависи од тога шта је неоходно достићу у првом реду. Главно је, одгајити што бујнију масу биљака.
Када и како?

Сидерате можемо сејати већ у току лета чим ослободимо леје од раних култура. Од јуна па до средине септембра је време за грахорице, лупину, маслену роткву, слачицу, фацелију, рапса јарог. Земљу пре сејања потањирати или протрести плоскорезом Фокина. Семена посејати после кише или после заливања у суву земљу не вреди сејати их. Када биљке достигну висину 30-40 cm. порезати их тањирачом или плоскорерзом полити Бајкалом ЕМ-1 и помешати са земљом.

У јесен у првој половини септембра, сејемо озиме сидерате, као што су раж или пшеница. До мраза ће раж успети да се развије и припреми за зиму. У пролеће је прихранимо како би развила што већу лисну масу да не иде у клас.

У пролеће на местима где желите посејати топлољубиве културе чим дозволи време, можете посејати белу слачицу. Она се не боји ниских температура и мањих мразева ниче и расте веома брзо. Крајем маја можете је посећи Полити Бајкалом ЕМ-1 и помешати са земљом. Док дође време расађивања зелена маса ће ферментисати.


Услов за добар род

Дејствовање зеленишног ђубрива зависи од старости биљака. Престари сидерати се разлажу спорије, треба им додатни унос азота. Такве биљке је боље користити као малч или их стављати у компост. Младе биљке су богате азотом и брже долази до њиховог распадања. Зато је најбоље резати сидерате у време бутонизације, пре цветања. Тада ћете имати осигуране високе приносе.


Јован Дробњак


Bookmark and Share

Mala Pijaca