Zdrava Srbija Instagram

Шта се сеје-сади у октобру?


Повртарство, 09.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Доласком јесени, долазе и ниске температуре, па се врсте попут парадајза, паприке, краставца не могу гајити, јер су осетљиве на ниске температуре и тада се њихов вегетациони период прекида. На њихово место долазе врсте које одлично подносе ниске температуре, као што је озимо поврће - салата и лукови.

Расад салате треба да има 3-4 листа и сади се у октобру месецу. Пре садње, треба припремити земљиште тако што се оно претходно обради плугом - преорe или прекопа, у зависности од величине баште, то јест парцеле.

Органска ђубрива су неопходна, а нарочито стајњак због продуженог деловања (око три године), али се додају и минерална ђубрива, да би се биљкама обезбедила храна. Препоручује се додатак калијумових и фосфорних ђубрива, док се азотна примењују на пролеће, кад крене вегетација.

Лук сребрњак се сади уколико има три стална листа, али је општа препорука да се пред садњу листови скрате, да би се биљка боље примила. Крупни арпаџик се сади густо. Размак између редова треба да буде око 20 cm, а биљке у реду садити на 5 cm. Пречник луковица треба да буде већи од 2 cm. У фебруару, марту и априлу се овај лук може користити у исхрани.

У октобру се такође сади и бели лук, с тим што се користе крупнији ченови, да би се касније развиле јаче биљке. Размак између редова треба да буде 20-40 cm, а у реду до 10 cm.

Поред садње, у октобру месецу обављају се и остали пољопривредни радови попут бербе купуса, карфиола, кеља, рена.

Од зачинских и лековитих биљака у јесен се може сакупити семе невена, а посадити врежице нане. Од украсних култура у временском периоду од октобра-новембра може се посадити агератум, бегонија, далија, тј. двогодишње цвеће које може поднети ниске температуре.

Јесења садња сваке културе се треба обавити правовремено у зависности од биљке, али и временских услова који владају у оптималном року садње дате врсте.

Неопходно је нагласити да се саде/сеју све биљне врсте које добро подносе ниске температуре, тј. оне које могу да презиме и на пролеће наставе са развојем или се њихов јестиви део употребљава у исхрани.


Текст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca