Zdrava Srbija Instagram

Најбоље лековите биљке за компостирање


Повртарство, 21.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ако желите да вам компост има више хранљивих материја размислите о додавању лековитих биљака у компостну гомилу. Наравно, лековите биљке неће представљати већину ваше компостне масе, али су добродошао додатак због користи које доносе. Размишљајте о њима као о зачинима при кувању: уз мало додавања добијате додатне укусе. Овде су наведене биљке које су најбоље као додаци вашој компостној гомили, али ипак прво морате имати ту гомилу…

Упознајмо се са основама

Пре него што додамо ове биљке потребно је да имамо формирану компостну основу. Потребни су вам слама, љускице дрвета, остаци грања од орезивања који представљају носиоце угљеника и који треба да чине највећи део компостне гомиле. Такође је потребно да додамо и зелени баштански отпад као што су покошена трава, коров или лишће. Додавајнем кухињског отпада, ђубрива, мало земље и исецканог папира и одражавањем влажности гомиле остварујемо одличне услове за бактерије и микроорганизме да разложе материјал и створе компост богат нитратима. Додавањем лековитих биљака ћемо помоћи процес разлагања и унети додатне хранљиве материје у компост.


Гавез (Symphytum officinale, Comfrey)

Гавез је фабрика хранљивих материја. Корен му је веома дубок, понекад и десетак метара. Због тога има приступ великој количини хранљивих материја у земљишту које складишти у својим великим, длакавим листовима. Када се ти листови исеку врло брзо се разлажу. То значи да га можемо користити као малч тако што ћемо га исећи и оставити ту где падне, али је корист већа ако те листове убацимо у компостну гомилу. Велика количина хранљивих материја повећава стопу распада и обогаћује целу гомилу. То је посебно добро за иницијални старт нових делова компоста. Гавез такође има велику количину угљеника у односу на азот што овакав компост чини веома добрим за биљке. Ако сте хтели да у ваш компост додате само једну биљку, онда нека ваш избор буде Гавез.


Боражина, Борач (Borago officinalis, Borage)

Као и гавез, боражина производи велику биомасу изнад земље, тако да је идеалан усев за производњу ради компостирања или малчирања. Ефикасан је скупљач азота, апсорбује елемент из ваздуха и смешта га у нодулама корена, такође је одличан извор цинка и калијума који су важни за раст биљака.

Хајдучка трава, Столисник (Achillea millefolium, Yarrow)

Хајдучка трава је посебно корисна када се сади у комбинацији са ароматичним биљем, као што су мајчина дишица, рузмарин, босиљак. Близина хајдучке траве повећава количину етеричних уља код биљака и чини их отпорне не оштећења од стране инсеката. Биљке такође користе велику количину азота у хајдучкој трави а то је чини идеалном за компостну гомилу. Хајдучка трава се врло брзо шири те је сталним кошењем и орезивањем треба држати у оквирима, а њеним остацима обогаћивати компост.Маслачак (Taraxacum officinale, Dandelion)

Маслачак је фабрика минерала. Садржи добре количине гвожђа, калцијума, фосфора, магнезијума, бакра тако да његово компостирање има много смисла. Маслачак је такође благословен са великом количином силицијум диоксида, који биљке користе за изградњу јаких ћелијских зидова, и калијума који складишти у свом корену. Враћајући све ове хранљиве материје у земљу учинићете ваше биљке јаким и продуктивним.


Коприва (Urtica dioica, Nettles)

Коприва је још једна биљка коју је добро додавати у компостну гомилу. Ово је пре свега због великог нивоа азота који она садржи. Али то није једина хранљива материја коју она садржи. Коприва има доста фосфора и гвожђа који је неопходан за стварање хлорофила код биљака.


Камилица (Matricaria chamomilla, Chamomile)

Камилицу можете користити за опуштање додајући је у чај, али додајући је у компостну гомилу чините праву ствар. Камилица саржи висок ниво калцијума који помаже развоју зидова ћелија биљака и помаже при апсорпцији азота. Такође је добар носилац сумпора који је један од макронутријената битан за здрав раст биљака. Сумпор стимулише активност ензима, побољшава корен и производњу семена, помаже биљкама да производе протеине и повећава њихову способност да се одупру хладноћи.


Селен (Levisticum officinale, Lovage)

Компостне гомиле воле селен. То је зато што садржи две најважније хранљиве материје за раст биљака: азот и фосфор. Додавањем резница селена компостној гомили даћете јој прави подстицај, нарочито у раним фазама.


Коморач (Foeniculum vulgare, Fennel)

Док коморач додаје дивну пикантност храни када се користи у кухињи, употреба у компостној гомили није ништа мање динамична. Поред много калијума, коморач је такође добар извор бакра. Овај елемент у траговима помаже размножавању биљака, тако да стављаући га мало у свој компост повећавамо продуктивност наше баште.


Вратић, Повратић, Бухач (Tanacetum vulgare, Tansy)

Ова издржљива вишегодишња биљка је добра за додавање на компостну гомилу због количине калијума сконцентрисаног у њој. Једна од хранљивих материја коју биљке највише упијају, калијум, гради протеине, помаже при процесу фотосинтезе, и што је врло важно оспособљава биљку за борбу против болести. Велики садржај калијума чини вратић, као и гавез и боражину, добрим убрзивачем за вашу компостну гомилу, убрзавањем разградње од стране микроорганизама.Биљка за избегавање

Свежа Нана (Mint)

Ако имате много нане коју желите да рециклирате додавање у компостну гомилу није најбољи начин за то. Нана је биљка која је позната по својој способности да колонизује подручја и додавањем у компостну гомилу је врло вероватно да ће се инфилтрирати у сам компост. Распростирањем компоста на лејама нана ће добити упориште и рашириће се као шумски пожар који може бити штетан за друге биљке. Најбољи начин да се на подручјима отарасите нане је малчирањем лишћем прекривајући целу биљку. Ако то нисте у могућности можете додати остатке нане у компост али само ако су мртви. Оставите их на директној сунчевој светлости или их умотајте у плстичну кесу да им одузмете светлост. За недељу или две би требало да буде у реду да се ставе на компостну гомилу.

Текст преузет са http://permaculture.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca