Zdrava Srbija Instagram

Уз помоћ инсеката до здравијих плодова


Повртарство, 16.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Са све већим развијањем интегралне, а нарочито органске биљне производње и тежњом да се смањи употреба пестицида, уочено је да одређене врсте инсеката имају огроман утицај на повећање приноса, сузбијање штеточина, а самим тим и неких болести. На основу тога може се направити условна подела корисних инсеката (зглавкара) на оне који повећавају приносе у биљној производњи опрашивањем (бумбари, пчеле, солитарне пчеле и солитарне осе) и оне који сузбијају штетне инсекте (бубамаре, пауци, богомољка).

Тако на пример, бумбари се користе у пластеницима како би повећали приносе у повртарству, солитарне пчеле у воћњацима и вртовима, а бубамаре се користе како би сузбиле лисне ваши. Ухолаже се убрајају у корисне становнике врта. Преко дана се крију у мраку, док ноћу излазе у лов на лисне ваши. Као склониште могу послужити окренуте мале саксије напуњене дрвеним опиљцима.


Који инсекти су корисни?

Бубамаре (Coccinelidae) су једни од најбитнијих предатора у врту - и ларве и одрасле јединке бубамаре хране се лисним вашима, које често могу направити велике штете, поготово на младом поврћу. Уколико имате у врту довољно бубамара, оне сасвим успешно могу држати под контролом популацију лисних ваши. Ларва бубамаре на дан поједе и до 600 биљних ваши.
Солитарне пчеле, пчеле самотарке (Osmia rufa i O. Cornuta) вредни су опрашивачи воћњака и излежу се у рано пролеће кад воћке крећу с цватњом (већ при температури од 8-10 степена), и у природи се могу видети од марта до јуна. Ефикасност при опрашивању воћака једне женке солитарне пчеле Osmia rufa може се успоредити са ефикасношћу 120 летачица медоносне пчеле Apis mellifera, зато је солитарна пчела веома пожељна у сваком воћњаку. Како и сам назив говори, то су пчеле које не живе у кошницама као медоносне пчеле, не роје се, него живе самостално и све раде саме. Мање су од медоносних пчела и мирољубиве су - не боду. Тело им је прекривено густим длакама, поготово на трбуху, и управо ту скупљају полен који преносе онда у гнезда где спремају храну за своје потомство, а на тај начин истовремено опрашују и воћке. Зову се још и пчеле зидарице, јер своја гнезда, где одлажу јајашца, преграђују и затварају блатом. Током 10-12 недеља живота женке активно скупљају полен и полажу јајашца у разне шупљине и пукотине - полажу једно по једно јајашце заједно са скупљеним поленом као храном за потомство и преграђују тако комору по комору у шупљинама. Након тога угибају, а идуће се генерације опет излегу на пролеће.

Осолике муве (Syrphidae) често страдају због своје сличности са осама. Ипак, могу се препознати по томе што имају само један пар крила и обликом више наликују на муву него осу. Не треба их убијати јер су врло корисне у врту - хране се лисним вашима које праве штету на биљкама, а притом су и веома ефикасни опрашивачи.


Златоока или мрежокрила (Hrizopa), осим лисним вашима храни се јајима лептира и гриња те штитастим вашима и ресичаркама. Права је лепотица међу инсектима - има витко зелено тело, два пара мрежастих крила и велике златне очи. У врту се могу видети и многи паукови, неки на мрежама, други на земљи. Они уништавају непожељне инсекте, као што су муве, комарци, мољци и гусенице и зато их не треба дирати.


Како привући корисне инсекте у врт?

Обезбеђивањем оптималних услова за живот корисним инсектима, врло брзо ће се населити у ваш врт. Под оптималним условима подразумева се склониште, сигурност од опасности и храна. У свету се све више ради на подизању посебних "објеката" у врту, познатијих под именом хотели за инсекте. Ови "хотели" треба да пруже уточиште управо оним инсектима које желимо у свом врту. Постоји много различитих дизајна ових хотела, али сви они испуњавају исте услове.

Тако, бубамаре презимљавају на местима где нема опасности од мразева, испод биљних остатака, испод коре или земље, у бусенима траве, те се препоручује да се у овај ентомолошки хотел додају шупљикави елементи како би се тамо могле сакрити преко зиме. Уколико се гради кућица специјално за бубамаре, препорука је да оквир кућице буде црвене боје, јер је доказано да црвена боја јако привлачи бубамаре. Идеална комбинација за привлачење солитарних пчела је комбинација барске трстике, бамбуса, избушених дрвених блокова, сипорекс блокова и шупљикаве цигле. Солитарна пчела лети у радијусу од 200-250 метара од гнезда, па ако имате већи воћњак предвидите и више настамби за солитарне пчеле.

Како изградити хотеле за инсекте?

Изградња хотела је прилично једноставна. За почетак је потребно поставити неку врсту рама или конструкције, коју ћемо испунити разним погодним елементима са рупама у које се инсекти завлаче. У ову сврху могу послужити старе цигле и блокови са рупама, разни дрвени трупци, остаци од палета и слично, у којима се избуше рупе промера 8-12 cm, шупљикаве биљке које се нарежу и послажу између дрвених блокова (бамбус, трска, сунцокрет, чичак), сува трава, суво лишће, кора дрвета, стари црепови и остало. Што је већа палета материјала, више врста инсеката ће доћи. Пожељно је направити и неку врсту крова, како би се онемогућио продор кише и снега.

Овакав хотел је препоручљиво окренути ка југоистоку или југозападу, на чистини, али опет на добро заштићеном делу. Није добро ни да се смести хотел у грмље, јер ће се тако привући много мањи број инсеката. Овако саграђен хотел, поред своје примарне намене (смештај корисних инсеката), може да има и велику естетску функцију у врту, да улепша градске паркове и слично.


Богдан Цекић


Текст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca