Zdrava Srbija Instagram

Артичока – слабо гајено поврће


Повртарство, 30.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Артичока је двогодишња самоникла култура, одавно позната у медитеранском подручју. По хемијском саставу (на 100 g свеже материје) садржи: суве материје 27.8 g, воде 72.2 g, угљених хидрата 8.7 g, протеине 1.9 g. Артичока је бујна биљка са снажним кореновим системом и разгранатим листовима, који крећу из исте основе. На биљци се у току године формирају 3-10 цвасти које су пре цветања зелене боје, тј. у периоду када се користе у исхрани, а након исцветавања имају белу до љубичасту боју. Сортимент је велики, међутим, пошто у нашој земљи нема организоване производње семена, произвођачи се могу определити за одређену сорту на основу изгледа и боје цвасти.

Артичока се сврстава у културе са повећаним захтевом за топлотом, мада у условима топлих и сувих лета долази до брзог отварања цвасти и губи се квалитет јестивог дела биљке. Може да издржи температуру до -10 °C , али не у фази цветања, јер доводи до појаве црне боје на цвастима, док су оптималне температуре за раст између 22-28 °C. Захтева осунчана места, док количина воде зависи од сорте, али основно правило је да се земља не сме забаривати и да слој од 10 cm увек буде проквашен.


За производњу могу да се користе разни типови земљишта, али најбоље резултате даје на дубоким, плодним и оцедним земљиштима. Артичока спада у културе које су отпорне и на већу заслањеност земљишта, док изричито захтева земљиште неутралне реакције. Обрада земљишта се не разликује много од осталих усева и подразумева стандардну јесењу и пролећну, као и обраду током вегетације.
Ова врста може да се производи из расада, директном сетвом, културом меристема и вегетативно (дељењем бокора). Када се производи из расада, артичока се сеје у фебруару и марту, у мало веће саксије (до 12 cm). Садња се обавља у мају на растојању 80-100 cm у реду и 75-80 cm између редова. Овим начином производње цветање може бити већ у првој годин.

Код директне сетве, сетва се обавља крајем априла и током маја и то у редове 70-100, а између биљака у реду 70-80 cm, при чему се препоручује сетва 3-4 семена у гнездо, док се задржава само најразвијенија биљка. Код овог начина производње цветање је у другој години. Цвасти артичоке се развијају постепено и берба траје све до појаве првих мразева. Маса цвасти је 200-500 g, а на биљци имамо 2-3 крупне и 4-10 средњих цвасти. Годишња продукција је 40000-100000 цвасти, односно 4-10 t/hа. Цвасти се одсецају заједно са дршком (7-10 cm). Цвасти се беру још док није почело исцветавање, јер ће у супротном доћи до појаве горког укуса и дрвенастих влакана, због чега не би биле добре за исхрану.
Славица Коџопељић дипл.инг ратарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca