Zdrava Srbija Instagram

Десет најбољих удруживања биљака


Повртарство, 30.11.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ваља се спремити за пролеће. Пре него што купите неефикасне и скупе пестициде и ђубрива, пробајте неке технике здружене садње па нека се природа сама стара о себи. Ово је листа од десет најбољих удруживања у башти.


10. Три сестре (Кукуруз, бундева и пасуљ)

Индијанска племена која су се бавила земљорадњом су користила ову комбинацију кукуруза, бундеве и пасуља јер се показала на делу. У малу хумку су стављали рибу која је представљала ђубриво а на врх хумке би садили кукуруз. Бундева би покривала тло испод кукуруза док би се пасуљ пео уз њега и фиксирао азот у тлу. Од већег броја оваквих „хумки“ је могуће створити јестиви пејсаж. Ово је једна од комбинација биљака које сарађују, једноставна, доказана на делу и она је основа за разумевање пермакултурних стратегија баштованства.


9. Хајдучка трава

Хајдучка трава је леп дивљи цвет који одбија штетне инсекте а привлачи корисне као што су осе, бубамаре, лептире и пчеле. Хајдучка трава је позната по свом предивном испреплетаном лишћу и сјајним цветовима и може се ефикасно користити у борби против ерозије. Осим што је корисна у башти ова биљка се користи као средство за снижавање температуре, као тоник, као средство за скупљање, као и у друге медицинске сврхе. Цвет се користи за производњу горких ракија „битера“ а традиционално се користи као арома за пиво. Због своје издржљиве природе хајдучка трава се појављује скоро свуда у башти и цвета у различитим бојама што је чини одличном за естетсеке и практичне употребе у било којој башти.
8. Коприва

Вероватно најнепријатнију биљку са ове листе, коприву, већина људи сматра коровом. При додиру ова биљка лучи хемијски агенс који опече кожу тако да је потребан опрез при руковању с њом. Упркос недостацима коприва се користи у разним лековима и медикаментима, као помоћ за дигестивни тракт, код бенигног увећања простате, повећава ниво тестостерона при развоју тела, или се користи као третман против реуматизма. Листови служе као храна за многе гусенице и тако се повећава број корисних инсеката у башти. Коприва је природни „одбијач“ биљних ваши а корен садржи природне фунгициде. Кувано лишће коприве се може користити за јело, а сушено у биљним чајевима (потапањем у воду и кувањем се елеминише жарење). Ова биљка је изузетно корисна али се због жарења мора с њом поступати опрезно.


7. Пелин

Снажна биљка пријатног мириса, пелин је најпознатији као сировина за производњу апсинта, такође се користи и у производњи пива, вина и за прављење горких ракија „битера“. Овај издржљиви грм садржи хемикалије које су основа свих стандардних лекова против маларије, али уз пелин ни један лек није потребан. Природна је брана за комарце, такође одбија мољце, пужеве, буве, муве и мишеве. Сејањем пелина по ободу врта правимо природну ограду која ће отерати непожељне посетиоце.


6. Мажуран (мајуран)/Оригано

Ове вишегодишње бољке су одличан додатак скоро сваком врту. Оне не сметају другим биљкама, али ће повећати приносе пасуља, аспарагуса, лука патлиџана, бундева, тикви , краставаца као и многих других. Докле год се не блокира светлост и постоји довољно простора за раст корена већина биљака ће напредовати заједно са мајораном и ориганом. Ароматичном мешавином биљака као што су питома и дивља нана, оригано, лаванда или матичњак можемо попунити било који празан простор у врту и тако пригушити раст корова.


5. Нана

Свако ме је потребна башта лековитог биља. Осим што одбија мољце, мраве и мишеве, нана је одличан додатак многим пићима, десертима или украсима. Уколико држите нану са другим сличним биљкама оне ће брзо попунити простор. Купус и парадајз наводно повећавају приносе у њеном присуству, али употребљавајте је опрезно. Упркос свим својим предностима, ако се препусти сама себи, преузеће цео врт. Уколико се покоси враћа се осветнички. Због тога кажу да нећете имати разлога да нану поново купујете у продавници.


4. Пасуљи (Махунарке)

Сви воле пасуљ и за то имају добар разлог. Део су породице махунарки, не треба им много простора, здрави су и ревитализују тло у башти. За разлику од многих биљака које користе драгоцени азот из земље, пасуљ га преко посебних ензима у свом корењу уствари враћа у земљу. Познате као фиксатори азота, махунарке скупљају атмосферски азот Н2 и претварају га у амонијум НХ4 у тлу, чинећи тај макро нутријент доступним садашњим и будућим биљкама у околилни. Изузев биљака из породице лукова пасуљ ће напредовати уз већину култура. За најбоље резултате махунарке се саде пре и после биљака које исцрпљују земљу као парадајз, бундеве или броколи.


3. Влашац

Одличан у супи, још бољи у башти, влашац је издржљива, нискорастућа биљка из породице лукова. Поред тога што спрећава раст буђи и одбија многе штетне инсекте, сјајно љубичасто цвеће зна да привуче пчеле које су потребне да опраше бундеве, парадајз, вишње и многе друге цветнице. Влашац најбоље расте испод већине дрвећа, жбуња и винове лозе, али не би требало да буде присутан уз пасуљ. Жетва може да се врши током целе сезоне јер ће ова биљка стално регенерисати своје листове. Влашац и остали чланови фамилије лука су одлични додаци свакој башти.
2. Бели лук

Поред ароме коју поседује, бели лук је и користан за многе биљке. Зато што ова луковица успева у засенченом, хранљивом земљишту, препоручује се за биљку која покрива тло. Познато је да бели лук тера мраве, комарце, ваши, лептира купусара, гусенице, пужеве, црве парадајза, жижак и вампире (никад не можеш бити превише опрезан). И поред очигледних предности избегавајте садњу белог лука са било којом врстом пасуља, купуса или сунцокрета јер ће се такмичити међусобно за вредне хранљиве материје у тлу. У будуће обезбедите себи додатни чен белог лука сађењем испод воћака, међу краставцима или протканог у лаванди. Тако ће расти уз минимални напор. Непријатељ мог непријатеља је мој пријатељ, а бели лук је сигурно тај пријатељ.


1. Парадајз и босиљак

Вероватно је ово најпознатији пример здружених биљака. Поред међусобног унапређења укуса, парадајз и босиљак се заиста расту удружено. Лоза парадајза прави сенку осетљивом босиљку који одлаже цветање, продужава бербу и тако повећава принос. Истовремено босиљак природно тера воћне мушице, кућне муве и ваши који би хтели да положе јаја у крупан и укусан парадајз. Корен парадајза иде у дубину док корен босиљка има тенденцију да остане ближе површини елиминишући конкуренцију између ових биљака. Високи приноси и врло ароматични укуси одражавају истинску љубав биљака.Додатак: Црни лук и шаргарепа

Шаргарепа и црни лук су биљке које имају сличне услове раста и међусобно се штите од штеточина мирисом и коренским излучевинама. Скоро увек се у усевима лука појављује лукова мува која наноси штете усеву, а симптоми су уковрџаност листова и пропадање луковице. Ова штеточина се спречава сетвом лука и шаргарепе у наизменичним редовима. У том случају лук штити шаргарепу од шаргарепине муве, а шаргарепа лук од лукове муве.


Листа није ни из далека исцрпљена, али су ово сигурно корисне допуне пермакултурном врту. Будите уверени да ћете експериментишући са сопственим комбинацијама повећавати приносе из године у годину и не заборавите: и биљкама су потребни пријатељи.
Текст преузет са http://permaculture.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca