Zdrava Srbija Instagram

Значај квалитета супстрата за производњу поврћа


Повртарство, 27.01.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Сваке године треба обезбедити квалитетан супстрат за производњу поврћа, односно расада. С обзиром да од квалитетно произведеног расада зависи у великој мери и успешност читаве производње, говори о важности и значају одабира правог супстрата за производњу.

Супстрат је земљиште у којем сејемо семенку и где младе биљке проведу добар део најосетљивије фазе свога живота. Квалитетни супстрати су лагани, имају регулисану pH вредност, тј. киселост, добро регулисан водно- ваздушни режим, довољно хране за фазу кроз коју биљка треба да прође и без присуства патогена и корова.

Храњиви супстрат треба да је благо киселе реакције, односно pH од 5,5 до 6,5. Структура и састав супстрата, односно величина честице утичу на многе особине, од водно-ваздушног режима до развоја корена. У производњи расада парадајза, паприке, плавог патлиџана, салате користе се супстрати гранулације 0-5mm. За пикирање истих користе се гранулације од 0-20mm.

Данас на тржишту има велики избор супстрата, односно на располагању су бројне комбинације готових смеша, које се разликују по свом саставу, особинама, намени, али им је заједничко да су фитосанитарно безбедни чиме се елиминише утицај патогена, корова и инсеката на садницу расада. Ти супстрати садрже црни и бели тресет у различитим односима, зависно од намене, затим вермикулит, перлит, кварцни песак, креч и храњива. Квалитетан супстрат по заливању задржава одређен део влаге, а сувишну отпушта тако да у супстрату остају оптималне количине влаге и довољно пора у којима се налази ваздух. Уколико је лош састав и структура, често долази до превлаженог супстрата и гушења биљака чему доприносе чаше и контејнери са премалим отворима..

Количина храњива у супстрату мора да одговара захтевима усева који гајимо јер у супротном долази до блокаде и биљке не напредују, а касније се јавља и наркоза ивице листа. Узрок је у томе што услед велике количине храњива биљка не може усвајати воду, па више не напредује. Храњива у супстрату мпрају да буду врло квалитетна и лако доступна, како не би дошло до појаве дефицита у исхрани или евентуалне токсичности неких елемената, што се често догађа код произвођача који праве властите смеше. Због тога се и препоручује употреба готових, дезинфикованих супстрата иако поскупљују производњу.Мира Миљковић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca