Zdrava Srbija Instagram

Припремом семена до доброг расада


Повртарство, 27.01.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Већина болести, које се јављају на поврћу и цвећу се преносе семеном. Због тога је потребно семе припремити за сетву и дезинфиковати га. Припрема семена има низ добрих разлога: подстиче клијање, дезинфиковано семе је квалитетније, повећава се отпорност младе биљке, неке купке облажу семе хранљивим и минералним материјама и слично.

Најлакши начин дезинфекције семена је натапање у топлој води. Овај поступак користан је за семе свих биљних врста. Њиме се слаби семенска мембрана и убрзава клијање. Дужина потапања у води на собној температури је различита за различите културе. Натапање се обавља у танком слоју воде на плитком тањирићу где је вода засићена ваздухом. После натапања семе се испира у хладној води. Овако припремљено семе може одмах да се посеје или га можемо подвргнути процесу наклијавања.

Осим у топлој води, семе се може натапати и у различитим купкама од калијум перманганата, разног биља, млека, биолошки активних материја, алоје вере, пепела.


Третман семена калијум перманганатом

За овај третман припрема се 1%-тни раствор (1 g калијум перманганата на 100 g воде) или једна кашичица калијум перманганата (равно напуњена) и 3 кашике воде.

При овом третману семе:
Целера, лука, зелене салате, ротквице, парадајза, грашка, пасуља, кукуруза треба држати у 1%-тном раствору 45 минута;

Патлиџана, паприке, шаргарепе, купуса, бундеве треба држати 20 минута у 2%-тном раствору. Након дезинфекције семе треба добро испрати.
Биљне купке користимо када желимо да подстакнемо семе да брже проклија, дезинфикујемо површину семена или повећамо отпорност биљака на болести. За припрему биљних купки користе се различите биљне врсте: камилица, жалфија, хајдучка трава, коприва, маслачак, валеријана, кора храста, купке од мешаног биља. Коприва и маслачак имају ефекат јачања младих биљака и облажу семе хранљивим материјама. Кора храста и хајдучка трава су се одлично показале као средства за дезинфекцију која инхибирају раст бактерија и гљивица.

Купке се припремају као и сви препарати на биљној бази. Купка од камилице је одлично средство за дезинфекцију семена. Она подстиче клијање, побољшава отпорност и брзину раста биљке, а одлично се показала за припрему семена паприке.

Ове супстанце убрзавају процес клијања, смањују осетљивост на неповољне услове гајења, повећавају отпорност биљака на болести. Семе се потапа у раствор собне температуре, а уколико је температура нижа од 20ºC ефикасност деловања се смањује.

Ако се користи сок алоје вере треба знати да он није погодан за неке културе: бундеву, црни лук, паприку и целер. Употребљава се за натапање семена патлиџана и зелене салате. Нарочито прија семену парадајза које се у раствор са соком од алоје вере може потопити на 24 сата (не више) и одмах након тога сејати.

Семе шаргарепе, першуна, мирођије и репе ниче тек након 2 недеље или дуже ако је суво. Због тога га је пожељно натопити пре сетве.


Натапање у пепелу

У 1 литру воде растворити 2 кашике пепела, затим добро промешати и оставити да одстоји неколико сати уз повремено мешање. Најбоље је овај раствор направити ујутру и оставити га до вечери, а семе у њега потопити током ноћи.

Загревање семена

Загревање је процес који семе штити од многих болести, повећава снагу клијања, а овим поступком код неких биљака постиже се повећање броја женских цветова (краставац). Семе може да се загреје у танком слоју у рерни, на плочи пећи или у топлој води. Важно је водити рачуна да се семе не прегреје и не уништи високом температуром. Шаргарепа, купус, лук могу да изгубе клијавост на температурама изнад 40ºC, краставац и парадајз до 50ºC и зато треба пазити на дужину загревања. Температуру до жељеног нивоа треба постепено повећавати јер и нагло загревање може да узрокује смањење клијавости.

Семе загревањем готово потпуно ослобађамо од патогена. Овај метод је погодан за третирање семена поврћа. Загревање се препоручује за семе купуса, плавог патлиџана, парадајза, репе. Код куће је термичку обраду семена најлакше одрадити у термос боцама у које се улије топла вода, а семе се потапа у ту воду у кесицама од платна или газе зависно од његове величине.

Након загревања семе се одмах потапа у хладну воду у трајању 3-4 минуте. Загревање семена може да се обави и на нижој температури 25-28 ºC током месец дана.

Семе може да се изложи и ниским позитивним температурама 1-6ºC током једног месеца или и до годину дана.

Замрзавање

Овај метод је нарочито погодан за семе јагорчевине. Семе се током ноћи стави у замрзивач, а током дана се износи на собну температуру 5 до 7 пута. Тако обрађено семе није потребно подвргавати скарификацији. Нагле промене температуре могу да подстакну клијање старог семена.

СкарификовањеСкарификација је поступак оштећења спољашњег омотача семена помоћу оштрог песка, шмиргл папира, оштрим предметом, наизменичним излагањем семена ниским и високим температурама. Најчешће се примењује на великим и тврдим семенкама дрвећа и украсног биља. Место оштећења омогућава семену да упије воду у процесу натапања, што је обавезно да би се након скарификације покренуо процес клијања.


Ранка Војновић дипл.инг.пољопривреде

Текст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca