Zdrava Srbija Instagram

Мешовита садња у органском врту


Повртарство, 24.02.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Како би на време испланирали овогодишњу вртларску сезону те у својим повртњацима применили мешовиту садњу поврћа, цвећа и лековитог биља, у овом посту желим са Вама поделити сазнања која сам прикупила из бројних књига о биовртларству те их применила у своме органском врту. Мешовитом садњом у својим повртњацима можете имати бројне користи, као нпр. искористићете боље простор на ком садите што је веома битно у малим вртовима, своје биљке заштитићете на природан начин од бројних болести и штеточина, нећете беспотребно исцрпљивати тло садњом само једне врсте поврћа и најбитније постепено ћете оваквом садњом постићи природну равнотежу и склад у своме повртњаку.


Добри суседи у повртњаку

Драгољуб је добро засадити око воћака, јер на себе привлачи лисне ваши и штити кору дрвећа од исушивања. Такође засађен око купусњача штити их од лептира купусара. Драгољуб, коријандер и невен подстичу здравље кромпира и штите га од пламењаче листа и кртола.


Невен је омиљен у свим органским повртњацима утиче добро на здравље тла и околних биљака, а својим излучевинама које лучи његов корен фитоницидима одбија нематоде, па га је добро сејати свуда по врту, а после где смета расадити или користити као малч другим биљкама. Парадајз, купус, пасуљ, руже, лук и шаргарепа уживају у суседству невена, а воле га и воћке имати у своме подножју. Невен привлачи на себе многобројне корисне инсекте као нпр. муве цветаре, па га заобилазе лисне ваши.


Кадифица позитивно утиче на здравље тла и зауставља развој нематода које сисају корење биљака. Будући да их пужеви радо једу, саде се између купуса и салате и привлаче пужеве на себе. Кадифица штити поврће и од лисних ваши, а посађена између редова кромпира, штити га својим мирисом од напада кромпирове златице.


Жалфију је добро засадити на више места уз ивице повртњака јер својим мирисом одвраћа многе штетне инсекте. Посађена поред купуса штитиће га од напада купусног белца и пужева голаћа. Мајчина душица својим јаким мирисом одвраћа ваши, мрквине муве, купусног белца, Бухач, пужеве голаће, па га је корисно засадити на делове повртњака где ће нам бити од користи, а како је вишегодишња из године у годину га можемо делити и расађивати по врту. Пужеви ће избегавати салату ако је окружите насецканим гранчицама Мајчине душице.


Папрена метвица својим јаким мирисом тера лисне ваши, па ју је добро садити у подножју воћака. Обезбеђује сенку тлу те олакшава стаблу боље упијање хранива, а плодовима побољшава арому. Такође, добро ју је посадити у близин купусњача, јер их штити од бројних штетних инсеката . Камилица чисти и лечи тло од свих токсина на метар око себе, а добар је сусед већини повртница, па ју је добро сејати по целом повртњаку. Повећава отпорност поврћа против напада гљивица, плодови су бољег укуса ако расту у њеном суседству. Њену близину посебно цене грашак, кромпир, салата, блитва, спанаћ, целер, лук и празилук. Штити и суседно биље, те одвраћа луковог мољца.


Столисник је користан у повртњацима, јер добро утиче на раст биља и цвећа. Често сам израсте на неким местима у повртњаку, стога га је добро оставити на истом месту. Босиљак је добар сусед краставцима и парадајзу, јер их штити од пепелнице те утиче на обилан раст плодова. Својим мирисом одбија лисне ваши, гриње и комарце, па га је добро засадити на рубове повртњака. Мајоран је добар сусед луку јер га штити од пепелнице и утиче на дужину складиштења, мраве држи далеко од гредица. Чубар, кадуља и мајчина душица штите поврће од напада пужева голаћа, а посађене покрај купусњача штите их од купусног белца. Оригано делује слично као мајоран. Воли лук, воћке, бобичасто воће, ако је посађен на сунцу. Сунцокрет сваком органском врту даје посебну лепоту, а својим семеном храна је бројним птичицама које радо навраћају у наш врт.


Матичњак посађен испод воћака јача њихову отпорност и побољшава арому плодова. Посађен испод брескве, спречава коврџање листа. Цветови матичњака у врт привлаче корисне инсекте попут бубамара и пчела. Пелин својим мирисом растерује бројне штетне инсекте, а посађен испод грма рибизле, штитиће га од рђе.


Мљечика и рицинус мирисом које излучује њихов корен растерују волухарице, кртице и пољске мишеве. Добро их је засадити свуда по врту, а свакако у близини кромпира и коренастог поврћа.


Борач и копар добро је садити у близини купусњача јер ће их штитити од купусног белца. Боражина штити поврће од напада бројних штетних инсеката, а својим цветовима привлачи бројне пчеле у башту које ће вредно одрадити свој део посла. Такође штити купусњаче од напада бројних штеточина, те поврћу посађеном покрај ње даје бољу арому.


Бели лук или краљ бели лук чувар је нашег повртњака и лечи наше биље на невероватан и ефикасан начин. Добро га је засадити свуда у врту уз биљке којима је добар сусед. Штити биље од гљивичних болести, плесни и трулежи. Његову близину највише цене јагоде, које штити од гриња, бресква, јер ју штити од коврџавости листа, салата, шаргарепа, ружа и љиљан захвалне су на његовој близини јер их лечи и чисти тло од нематода, а посађен испод воћака штити их од гљивичних болести и напада волухарица које не подносе његов мирис .


Такође садњом различитог врста цвећа око свога повртњака привући ћете бројне корисне инсекте и опрашиваче у свој врт који ће уједно изгледати привлачно и свима који се у њему затекну. Код планирања садње у своме повртњаку, свакако посадите неке од ових биљака које ћете одабрати и верујте, бићете им итекако захвални.Ивана Струње

Текст преузет са http://organskocarstvo.blogspot.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca