Zdrava Srbija Instagram

Природним методама против биљних ваши


Повртарство, 21.06.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


У нашим баштама и воћњацима срећемо многе врсте лисних ваши. Иако су мале, просечна величина њиховог тела је 2-4 mm, лисне ваши причињавају велике штете. Налазимо их на воћним врстама, у поврћу, лековитом и украсном биљу, дрвећу и грмљу. Осим што нападају различите биљне врсте, лисне ваши се брзо размножавају. Оне имају велики број генерација а то је један од разлога њиховог великог присуства.

Лисне ваши се хране младим и сочним биљним деловима. Најчешће их срећемо на младим листовима, по чему су и добиле име, а могу правити штету и на пупољцима, младим стабљикама, цветовима, воћним младарима, плодовима и корењу. Штете наносе сисањем биљног ткива. Приликом исхране долази до различитих деформација нападнутих делова који им истовремено служе и као склониште. Биљке које лисне ваши населе физиолошки слабе јер хранива за њихов раст ваши користе за сопствену исхрану. Поред тога, ваши луче "медну росу", па зато долази до појаве гљиве чађавице која смањује асимилациону површину биљке. Због "медне росе" (коју користе у исхрани) мрави гаје своје колоније лисних ваши, чувају их, штите и доприносе њиховом распростирању.

Осим директних штета, лисне ваши су индиректно још опасније јер преносе различите биљне вирусе (око 100 разних вируса). Према начину преношења вируса, који се шире помоћу лисних ваши, разликујемо три групе вируса:

- Неперзистентни вируси - ове вирусе лисне ваши могу пренети на здраве биљке непосредно након исхране болесним биљкама. Такви вируси се преносе директно преко усног апарата и ваш може заразу да прошири само док је вирус присутан на њој;

- Перзистентни вируси - могу бити пренесени искључиво помоћу слине лисних ваши. То значи да се вирус ресорбује у крв ваши и она остаје заразна током целог свог живота;

- Семиперзистентни вируси - могу се пренети на оба начина, директно преко усног апарата, али и преко слине.

Лисне ваши имају велику моћ размножавања, па за кратко време образују огромне колоније на нападнутим биљкама. Међутим, на њихову бројност највише утичу температура и влажност ваздуха. Оптимална температура за лисне ваши је 20-28ºC, а вредност влажности ваздуха треба да је изнад 60%. Кишни пљускови спирају лисне ваши и доводе до њиховог пропадања на земљишту. Високе температуре и сушни периоди узрокују смањење броја лисних ваши.


Методе сузбијања лисних ваши

Неке лисне ваши насељавају само одређене биљне врсте, док друге за исхрану користе више биљних врста. Због бројности, сузбијање лисних ваши је сталан процес а примењују се различите методе. Многе биљне врсте су наши савезници у борби против лисних ваши. Оне се могу поделити у две групе:

- Биљке које привлаче ваши - ове биљке привлаче на себе биљне ваши и тако смањују штете на гајеним културама. Такве биљке су: лобода, драгољуб, пасуљ, многе цветнице. Препоручљива је садња тих биљака око гајених култура да их на тај начин штите. Нападнуте биљке се одстрањују из баште или се третирају различитим препаратима.

- Биљке репеленти - својим мирисом биљке одбијају биљне ваши: коријандер, невен, бели и црни лук, далматински бувач, лаванда. Такве биљке се саде по ивицама леја, уз гајене биљке, између редова.Многи инсекти су природни непријатељи лисних ваши и користе их у исхрани. Да бисмо привукли те инсекте у своје баште и воћњаке потребно је да изградимо хотеле за корисне инсекте и тако створимо повољне услове за њих. Много је предатора који смањују популацију лисних ваши: бубамаре, осолике муве, грабљиве стенице, мрежокрилци. Осим предатора корисне су и паразитске осице.

Многе мале птице хране се лисним вашима: сенице, врапци, мале грмуше и друге. Да бисмо привукли птице у свој врт, воћњак или башту, треба да поставимо кућице, појилице и хранилице за њих. Хранилице за птице постављају се током зиме да би се обезбедио стални извор хране за птице, односно да би оне код нас остале.


Препарати против лисних ваши

Врста препарата и начин припреме зависи од тога да ли се они примењују на украсном биљу или повртарским и воћарским културама.

На украсном биљу (на пример руже, цветнице, жива ограда) могу да се корите напици као што је "Кока-кола" и слични. Довољно је да биљке испрскамо таквим напицима. Шећер из пића ствара лепљиву средину, лисне ваши не могу да се крећу и хране, а то доводи до њиховог угинућа. Поступак треба понављати у зависности од интензитета напада и временских прилика (после сваке кише јер киша спира препарате с биљака).

Употреба сапунице се показала ефикасном. Предност треба дати сапунима направљеним од еколошких састојака. Најпре се 300 g сапуна раствори у 10 литара воде, а уколико се користи течни сапун дода се 125 ml. За мању количину препарата се у 4 литра воде дода 50 милилитара детерџента за судове и препарат је спреман за употребу.

За препарат од дувана треба узети 400 g листа дувана и прелити са 10 литара топле воде. Тако натопљен дуван оставити да одстоји најмање 3 сата, а након тога га треба процедити и применити. Такође, за борбу против лисних ваши може да послужи и дрвени пепео. У 10 литара воде додамо 300 g дрвеног пепела и кувамо 25 минута. Када се смеса охлади, процедимо је и у њу додамо 50 g сапуна и тиме третирамо нападнуте биљке.

Добрим се показао и препарат црвеног лука и сапуна. Прво крупно изрендамо 30 g црног лука и 5-6 g сапуна за веш, па то прелијемо 1 литром воде. Оставимо смесу да одстоји 5 сати, а након тога препарат процедимо и примењујемо на цветницама.Препарат од белог лука се показао врло ефикасан у борби против црних лисних ваши. За његову припрему треба уситнити или изгњечити 200 g белог лука и прелити са 1 литром топле воде и све то оставити око 5 сати. Након тога препарат процедити и разредити једну шољу препарата са 10 литара воде.

Препарат од коприве показао је, такође, добре резултате. За његову примену потребан је 1 kg свеже коприве или да 200 g суве коприве прелијемо са 10 литара воде. Затим треба оставити да коприва одстоји потопљена 12-24 сата, не дуже јер у том случају коприва губи својства инсектицида. Препарат потом процедимо и третирамо нападнуте биљке. Овај препарат је успешан у борби против зелених лисних ваши, док се код црних ваши показао мање ефикасан.

Препарат од пелена се припрема од 300 g свежег пелена или 30 g сувог који се прелије са 10 литара воде. Тај препарат се користи против лисних ваши, гриња, мрава и рђе.

Осим тога, многи у овој борби користе препарат од осушене љуте паприке, при чему се 300 g суве љуте паприке прелије са 10 литара воде и остави преко ноћи, а тертира се у концентрацији 1:10.

Поред поменутих биљака за сузбијање лисних ваши могу да се користе и препарати од далматинског бувача, листа или корена маслачка, борове иглице, неем-a и многе друге биљке.

Ранка Војновић

Текст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca