Zdrava Srbija Instagram

Како да започнете производњу воћа и поврћа


Повртарство, 07.07.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Наследили сте имање на селу и сад планирате да се посветите производњи воћа и поврћа али немате искуства и не знате одакле да кренете. Одлука да се посветите пољопривредној производњи је сама по себи велики корак и требало би добро промислити пре него се у њу упустите. У наставку вам представљам 6 корака у планирању ваше будуће производње.


Шта ви заправо желите

На самом почетку треба да одлучите који је циљ ваше производње. Да ли желите да себи створите топли кутак у који би сте могли побећи од свакодневне фрке градског живота или ипак желите да вам то постане главни извор прихода и начин живота? Уколико се одлучите за викенд варијанту, онда ћете имати мање ствари о којима треба да размишљате. Уложите одређена средства, слободно време и доста рада и створите себи простор у којем ћете се осећати лепо и пријатно, где ћете моћи да окупљате пријатеље и на којем ћете имати прилику да произведете и нешто хране. Међутим, уколико желите да вам пољопривреда постане главни извор прихода и спремни сте да се преселите на село, прича постаје много комплекснија и захтева доста промишљања и рада.


Услови за гајење

На самом почетку сакупите информације о тзв. агроеколошким условима. То се пре свега односи на климатске услове, земљиште и орографију терена на којем се ваше имање налази. Климатски услови вам могу бити ограничавајући фактор за гајење појединих култура па их морате добро проучити. Уколико имате могућности набавите метеоролошке податке за подручје где вам се налази имање. Већа насеља често имају метеоролошке станице које вам могу дати ове податке. Такође, данас многи воћњаци имају и мини метеролошке станице па уколико у близини имате неки такав, покушајте да контактирате власника и видите да ли је расположен да вам уступи податке. Од метеоролошких података најбитнији су вам: светлост, температура, просечне количине падавина, учесталост појаве мразева, учесталост појаве града, ветар. Када је земљиште у питању, најбоље би било да урадите анализу. Познавање карактеристика земљишта и количине доступних хранива уштедеће вам доста новца јер ће омогућити да циљано вршите ђубрење и припрему. Под орографијом подразумева се надморска висина, нагиб терена као и близина већих водених површина. Осим поменутих фактора, оганичавајући фактор може бити и постојање могућности за наводњавање. У данашње време јако је ризично планирати озбиљнија улагања у производњу воћа и поврћа ако немате могућности за наводњавање. Када је квалитет воде у питању, у највећем броју случајева вода у нашим крајевима је погода за наводњавање пољопривредних култура. Ипак урадите анализу воде како би сте били сигурни у њен квалитет нарочито уколико вода долази у директан контакт са плодовима. Осим тога, уколико планирате да се бавите органском производњом или пак да уводите стандарде попут ГЛОБАЛ ГАП-а исте ће вам бити неопходне. Ово су, да кажемо, неки основни подаци који ће вам бити потребни.Близина тржишта

Осим могућности за гајење морате узети у обзир и доступност тржишта на којима ћете пласирати ваше производе. Анализирајте удаљеност већих градова и које су вам могућности за продају у њима (кванташке пијаце, зелене пијаце, велетрговине, малопродајни ланци). Осим удаљености битан је и квалитет саобраћајница. Од овога вам може зависити одлука шта да гајите и у којој количини. На пример, уколико се налазите близу неког већег места у којем постоји могућност пласмана већих количина, можете се одлучити за мањи број производа у већој количини. Други пример је када се налазите близу неког већег града чији житељи имају већу куповну моћ јер тада можете размислити и о гајењу производа који још увек нису толико распрострањени на овим просторима (нпр. шпаргла). Ови производи по правилу имају вишу цену у продаји а конкуренција је мања а веће и богатије тржиште вам олакшава продају. Није на одмет направити и детаљнији план продаје у којем ћете предвидети начине продаје, тржишта на којима желите да наступите и динамику продаје.


Логистички услови

Када говоримо о логистичким условима, ту пре свега треба треба размишљати о складишним капацитетима и начину транспорта. За очекивати је да већина вас неће у првом тренутку имати хладњачу али би било добро да имате некакав простор који можете користити макар и за краткотрајно складиштење робе. У ту сврху може послужити подрум или каква друга просторија која ће вам омогућити да своје производе склоните са отвореног. Постоји и могућност да са релативно мало улагања направите и посебну расхладну комору која не троши енергију. Такав простор ће вам олакшати планирање бербе и продаје те омогућити да плодове не морате продавати одмах из бербе чиме можете остварити бољу цену. Што се тиче транспорта размислите на који начин ћете ваше производе транспортовати до жељеног тржишта. У том погледу, уколико поседујете сопствено возило измите у обзир колика му је носивост и да ли поседује расхладни уређај или не. За почетак биће вам довољан неки аутомобил караван, пик ап или евентуално комби. Уколико не поседујете адекватан сопствени превоз узмите у обзир и могуће трошкове транспорта робе до тржишта на име ангажовања превозника. Осим за превоз робе до тржишта возило ће вам бити од користи и приликом различитих набавки за потребе имања па имајте и то у виду. Поред наведеног распитајте се и који су уобичајени начини паковања за ваше производе како би сте могли правовремено да припремите адекватну амбалажу.


Финансијска средства

Након што урадите поменуте анализе и добијете јасну слику шта је то у шта морате уложити новац, морате одредити приоритете јер је очекивано да нећете имати неограничене финансије. Ипак, постоје ствари на којима не смете штедети а то су: наводњавање, квалитет семена/садног материјала, ђубрива и средстава за заштиту. Од ових чинилаца у највећој мери зависиће принос и квалитет ваших производа а самим тим и профит који можете остварити. Наравно не смете занемарити ни остале трошкове попут трошкова радне снаге, енергената, трошкове продаје (нпр. транспорт, амбалажа, закуп тезге итд.). Поред свега наведеног, имајте у виду да, морате имати и одређена средства за живот обзиром да у зависности од врсте коју гајите, прву зараду можете очекивати у најбољем случају после пар месеци а понекад и после пар година (нпр. код гајења воћа).


Направите план

Када сте сакупили све потребне информације време је да донесете одлуку шта ћете и на који начин гајити на вашем имању. Имајте у виду да што више информација сакупите то ће вам бити лакше да донесете добру одлуку. Ставите све на папир, шта ћете гајити, на који начин и на којој површини, колико вам је улагања потребно и за које намене, на који начин ћете продавати ваше производе и на којим тржиштима. Најбоље би било да направите сопствени бизнис план у који ћете укључити и већ поменути план продаје. Он не мора бити преопширан нити превише детаљан али треба да вам служи као користан алат за управљање. Самим тим потрудите се да ваш план буде што реалнији и у складу са чињеницама. Такође, једном направљен бизнис план немојте сматрати коначним. Неке ствари ћете морати да мењате у ходу прилагођавајући се променама на тржишту. Све поменуте анализе и планирања можете урадити сами за шта ће вам бити потребно одређено време и доста рада да прикупите и анализирате податке. Друга могућност је да ангажујете неког са више искуства да вам помогне у том послу. Такође, није лоше размислити о ангажовању стручног консултанта у производњи, барем док сами не стекнете довољно знања.
Текст преузет са https://agroavantura.wordpress.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca