Zdrava Srbija Instagram

Време је за сакупљање семена поврћа


Повртарство, 16.07.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Велики је избор семена различитих врста и сорти поврћа, али у циљу очувања аутохтоног поврћа, многи баштовани се труде сакупити и сачувати своје семе. На тај начин они доприносе очувању аутохтоних сорти. Осим тога, семе сората које сачувате од биљка из властитог узгоја се тoком више генерација адаптира на микро услове вашег врта.

Многе заборављене сорте се посљедњих година враћају на наше трпезе захваљујући упорном раду многих баштована. Сорте које су они сачували се одликују фантастичним укусима, разним облицима и бојама, бољом отпорношћу на узрочнике болести и штеточине, боље су прилагођене на промењиве временске услове средине из које потичу.

Сакупљање семена започиње сетвом или садњом. Веома је важно знати да ли се ради о самооплодним или странооплодним биљкама. Код самооплодних (парадајз) биљака ретко долази до странооплодње, док су странооплодне изложене ризику укрштања разних сорти и треба их сејати или садити у засебним групама удаљеним од других сорти исте врсте.

Семе треба сакупљати сваке године, али треба формирати вишегодишње залихе како би имали семе и након лоше године.

Повртне културе од којих сакупљамо семе могу бити једногодишње (паприка, парадајз, пасуљ) и вишегодишње (шаргарепа, першун, целер, паштрњак). Вишегодишње биљке је потребно посадити на стално место где ће презимети током зиме, место које се неће орати, или током јесени ускладиштити одабране биљке и на пролеће их опет посадити.

Различите биљне врсте дају различито семе. Код неких врста поврћа семе је довољно покупити, док друге врсте имају семе заштићено плодом и сакупљање оваквог семена тражи посебан третман. Алат за сакупљање се може пронаћи у домаћинству: посуде, картонске кутије, платно, маказе, цедиљке, сита и друго.

Семе сакупљати током сунчаног и топлог дана. Избегавати сакупљање влажног семена, јер је такво семе склоно труљењу.

Салата
Семе салате је веома ситно. Сакупља се ручно у посуде и касније се може просејати кроз сито са већим отворима. Сакупљено и очишћено семе се суши током неколико дана на прозрачном и сеновитом месту. Да не би дошло до осипања семена, добро је цветну грану замотати прозирним платном са доње стране. Цветање салате траје два месеца, али најквалитетније семе се добија од првих цветова.

Блитва
Сакупљање семена блитве је веома једноставно. Довољно је зрело семе руком покупити са цветне стабљике.

Спанаћ
Спанаћ је биљка која на вишим температурама веома брзо проклија, цвета и доноси плод - семе. Сакупља се ручно, а након сакупљања семе је потребно просушити неколико дана.

Махунарке
Семе махунарки (пасуљ, боранија, боб, грашак) се сакупља када су махуне зреле и када је лако одвојити зрно из зреле махуне. Суве махуне лакше пуцају. Махуне пасуља се лакше отварају од махуна бораније. Најбоље је бербу обавити у посуде или платнене врећице како би сачували зрна која сама испадају из махуна. Убране махуне раширити у танком слоју по платну. Уколико су махуне суве и саме пуцају од себе, није их потребно додатно досушивати. Део семена који остане у махунама након гажења или млаћења гомиле ручно очистити.

Шаргарепа, целер, першун, паштрњак
Ово су двогодишње биљке. Током јесени прве године узгоја потребо је одабрати најбоље биљке (корене) и ускладиштити да би се очували до зиме или посадити на место које се неће орати. Сљедеће године ове биљке цветају и формирају семе. Зрело семе се лако сакупи у посуде и довољно га је још мало просушити пре паковања. Сакупља се семе штитова првог,другог и трећег реда.

Мирођија
Семе мирођије се сакупља на исти начин као и семе паштрњака, шаргарепе, целера. Треба знати да је мирођија једногодишња биљка.

Паприка
Парика за семе се сади одвојена од осталих сорти паприке јер лако долази до крижања. Физиолошки зрели плодови се сакупљају, из њих се вади ложа са семеном. Уколико уберемо плод који није физиолошки зрео требамо га оставити да дозри. Семе из незрелих плодова није клијаво.Парадајз
Семе парадајза се налази у сочној унутрашњости плода. Зрели плод намењен за сакупљање семена уберемо и оставимо 2 дана, а након тога извадимо пулпу са семеном и оставимо да ферментише у посуди током два до три дана, семе се испере и стави на платно, папир или тањир да се осуши.


Краставац
Семе краставца се извади из зрелог плода, добро испере од пулпе и суши. На исти начин сакупља се семе диње, лубенице, тикве и тиквица.

Купусњаче
Семе купусњача као што су купус, раштан, кељ лишћар, кељ пупчар, главати кељ и остали припадници ове породице захтевају две године развоја до цветања и појаве семена. У јесен се главице купуса могу оставити на пољу или ускладиштити са кореном у песку. Ускладиштене главице на пролеће је потребно поново посадити. Главице сорти купуса које се одликују својом чврстином потребно је почетком пролећа просећи на врху како би цветоносне стабљике без проблема изашле напоље. Семе се сакупи када су махуне зреле.

Репе
Цвекла, ротква, разне репе имају семе које се сакупља у другој години. Семе се сакупља када су комушине са семенкама сазреле.

Семе које се оставља на чување мора бити чисто, суво, без видљивих знакова плесни, без присуства штеточина. Само добро припремљено семе ће се очувати током периода чувања.
Ранка Војновић

Текст преузет са https://www.agroklub.com/


Bookmark and Share

Mala Pijaca