Zdrava Srbija Instagram

Мере заштите од лептира купусара


Повртарство, 01.09.2016.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Лептири купусари су најчешће штеточине биљака из породице купусњача Brassicaceae. Штете причињавају гусенице које купусњаче користе у исхрани. Постоје три врсте лептира из породице купусара Pieridae, а то су: велики купусар (Pieris brassicae), мали купусар (Pieris rapae), далматински или жиличасти купусар (Pieris napi).


Велики купусар

Овај лептир је широко распрострањен а повремено се појављује масовно. До пренамножења долази у годинама са мало падавина. Крила великог купусара су бела са карактеристичним црним шарама и распоном 4,5-6 cm. Врх предњих крила је црн, а код женки се на предњим крилима налазе и две црне тачке. Гусеница је маслинастозелена или жутозелена са црним пегама на сваком сегмету и ретким длачицама. Ларве су дуге 3-4 cm и хране се на површини листова. Лептири се појављују крајем априла и почетком маја. У току године могу имати две генерације, у континенталним подручјима, док у сезонама са повољним временским условима женке јаја полажу неколико пута. У јужним крајевима ларве купусара се могу непрекидно развијати. Презимљавају у стадијуму лутке. Лептири, који се појаве из лутки, које су преживеле зиму, избацују црвену цревну течност. Ова појава се у народу зове "крвава киша". Лептири друге генерације јављају се крајем јуна и почетком јула. Женке полажу наранџаста јаја на наличју спољашњих листова, у гомилицама по 30-40 комада. Једна женка може да положи и до 250 јаја.


Мали купусар

Мали купусар је врло сличан великом. Распон крила му је око 4 cm. На предњим крилима мужјака налази се једна црна тачка, док су код женки присутне две. На другом пару крила оба пола имају по једну црну тачку. Гусеница је зелена и сомотаста. Појављује се у исто време када и велики купусар. Женка малог купусара полаже јаја појединачно на унутрашњим листовима купуса. Гусеница се након почетне исхране на површини биљке убушује у главицу. Оштећења од ларви малог купусара слична су оштећењима која наносе купусне совице и могу се разликовати по боји измета. Код малог купусара измет је зеленкаст и мекан, а код купусне совице смеђезелен, чвршћи и крупнији.Далматински или жиличасти купусар

По изгледу је веома сличан великом и малом купусару. Можемо га препознати по јасно оивиченим контурама нерава сивом бојом са доње стране крила. Израженост тих шара је различита код различитих генерација. Код летњих генерација ове сиве контуре су слабије изражене, па су због тога једва приметне.


Мере борбе против купусара

Да би се смањио број купусара и штете које они причињавају могу се предузети превентивне мере као што су уклањање остатака купуса након бербе. Исто тако, важно је поштовати плодоред па купус, на истом месту, треба садити тек након 4-5 година. Сузбијање корова је, такође, једна од мера борбе против купусара, као и садња на неутралном или благо алкалном земљишту. У овој борби помаже и садња здружених усева и биљака заштитница. Поред купуса треба садити биљке које штите купусњаче и одбијају лептире: невен, мирођију (копар), парадајз, шаргарепу, борач, целер, валеријану, пелен, нану (менту), жалфију, бели лук, црни лук, кадифицу, рузмарин. Јаја се могу уништавати ручно, а гусенице у мањим засадима можемо скупљати руком.

Навешћемо и неколико препарата који могу да помогну у борби против тих штеточина.

Парадајз
Препарат делује против лептира и гусеница. Потребно је две шаке листова и гранчица парадајза уситнити и прелити са 2 л воде, оставити 3 сата, па након тога процедити и примењивати. Добро је додати мало течног сапуна због бољег приањања на лист купуса. У ту сврху се могу употребљавати и листови кромпира.

Паста за зубе
Остатке пасте за зубе можете растворити у води и када прођу 2 сата прскати по листовима.

Пепео
Две шоље пепела треба растворити у 10 l воде. У тај процеђен раствор можете додати 1 кашику течног сапуна и потом третирати биљке. Биљке можемо и посути пепелом, као и смесом пепела и дувана у размери 1:1.

Чичак
Од чичка се могу користи корен, лишће и стабљике. Напуни се 2/3 посуде и прелије водом, па пусти да одстоји једну седмицу. Након тога раствор се процеди и разреди водом у односу 1:10. Препоручљиво је да се тим препаратом биљке третирају у размацима 1-3 седмице.

Агроплатно
Гредицу са купусом можемо да прекријемо агроплатном или неком мрежом да бисмо онемогућили женке да положу јаја.

Љуске од јаја
Мале штапиће треба забости поред биљака купуса и одозго ставити љуске јаја. Женке купусара неће да полажу јаја на биљку купуса ако је друга женка већ слетела на биљку. Женкама се од љуски јаја чини да је друга женка лептира.

У заштити купусњача могу се употребљавати и препарати од белог лука, црног лука - лучевине и дувана.
Ранка Војновић

Текст преузет са https://www.agroklub.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca