Zdrava Srbija Instagram

Данас почиње забрана примене 109 препарата за заштиту биља


Повртарство, 09.11.2023.
Здрава Србија

Bookmark and Share


У последњих пар месеци имали смо случајеве повратка српског воћа са граница, а разлог враћања пошиљки били су остаци инсектицида хлорпирифос на воћу.

Стога, у нашој земљи почиње да се примењује забрана бројних препарата за заштиту биља. Међутим, залиха тих пестицима на нашем тржишту је велика и то може престављати велики проблем.

Милена Марчић, стручњак при Прогнозно извештајној служби за заштиту биља, готујући на Радио Нови Сад истакла је да залиха ових пестицида велики проблем, али и недовољна информисаност пољопривредника о томе који пестициди су повучени из примене.

"Све чешћи су такви наслови у новинама о повратку наших производа са граница, мислим да је последња враћена пошиљка са бресквама које су садржале остатке инсектицида хлорпирифос. Овај инсектицид повучен је из примене у нашој земљи а проблем настаје за залихама које имају наши произвођачи и њихова недовољна информисаност о томе шта је повучено из примене. Ради се о изузетно доборм инсектициду на бази хлорпирифоса, али управо због честих измена желим да апелујем наше произвођаче да на нашем сајту у одељку ПРЕПОРУKЕ стоје препарати који имају дозволу за промет и примену у нашој земљи. Ове године из примене повлачи се 109 препарата за заштиту биља (фунгицида и инсектицида), чија дозвола за примену истиче најкасније 9. новембра. Свим нашим произвођачима саветујем да прате наш портал Прогнозно-извештајне службе јер ми пратимо све те извештаје и измене а у одељку препоруке могу наћи производе који смеју да се користе."


„Сада ће се рецимо из примене повући један широко распрострањени фунгицид на бази манкозеба. Kолико је он значајан говори чињеница да 34 препарата су у нашој земљи регистрована на бази ове активне материје. Он се користи и у повртарству и у воћарству и у ратарству и заиста наши произвођачи сада морају да дођу до тих информација. Ми смо хлорпирифос избацили из препорука још пре две године јер смо листе наших средстава усклађивали са средствима регистрованим у Европској унији“, истакла је Марчић.


Bookmark and Share

Mala Pijaca