Zdrava Srbija Instagram

Сетва смесе озимог грашка и италијанског љуља


Ратарство, 21.10.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Многе произвођаче млека мучи вечно питање: "Како релативно јефтино добити довољну количину протеина из зелене масе по јединици површине на земљиштима неповољним за узгој луцерке, краљице крмних култура?"


Честе су комбинације озимог сточног грашка у смешама са житарицама као носачима (озима зоб, јечам или пшеница), а то има своје предности, али и недостатке.


Од предности ваља истаћи могућност накнадне сетве, рецимо кукуруза за силажу или неке друге крмне културе, након скидања првог и јединог откоса сенаже. Као недостатак показало се да житарица често превише преузме усев успркос смањеној количини семена која је препоручена. Тада у сенажи, посебно роло балама, масом доминира шупљикава стабљика житарице пуна ваздуха који тешко може истиснути било која роло балирка, а сенажа је прошарана плеснима у свим слојевима роло бале. Чак и кад се успе у сило трапу добро истиснути ваздух, ако је доминантна житарица, стоци, посебно музним кравама сенажа није укусна, радије бира грашак, а остало једе ако мора. Превише сирових влакана = мања конзумација = мање млека.


Иако се у пракси ретко употребљава, врло добре резултате даје сетва озимог сточног грашака и италијанског љуља.


У практичном експерименту на 1 ха посејана је нова сорта озимог сточног грашка Летин и италијанског љуља. То је нови модерни култивар грашка за производњу крме, безлисни тип с витицама уместо листова и великим лискама које обавијају стабљику, те су чврсто везане за њу и не отресају се у косидби. Култивар Летин може се сејати као самосталан усев без носача или као и сви остали озими култивари, у комбинацији са носачима, па тако и са италијанским љуљем, што је предмет овог експеримента.Сетва је обављена 18. октобра 2012., термин оптималан за грашак, али не и за италијански љуљ. Управо то не дозвољава љуљу, као врло продорној биљци, да се пре зиме превише рашири (разбуса) и потисне грашак. Смеса озимог сточног грашка Летин и италијанског љуља након ницања у првој декади децембра 2012.Због нижих температура смањено је прекомерно разбусавање италијанског љуља што озимом грашку омогућава нормалан раст


Важно је водити рачуна о правилној технологији припреме, обраде и сетве. Посебно сејемо грашак, а посебно љуљ. Ваљање после сетве је обавезно због што бољег контакта семена са тлом. Норма за грашак је око 250 kg / hа, а за љуљ зависно о нашим жељама. Препоручљиво је да сеје нешто мање љуља, око 30-40 kg / hа, зависно о временским условима, јер љуљ сeјемо ван оптималних рокова, а желимо након скидања првог откоса сенаже грашка и љуља, још један или два који ће бити чисти италијански љуљ. У овом су експерименту скинута 2 откоса сенаже, а трећи је остављен због идеалног склопа и изгледа биљака за производњу семена љуља. По скидању семена дошло је до самозасeјавања италијанског љуља па ће бити и четврти откос пре зиме. Принос зелене масе био је око 35 t / hа. Након коришћења првог откоса љуља и грашка у исхрани музних крава, биће вам пренесена и та искуства.Смеса озимог грашка и италијанског љуља (1. откос) непосредно пре кошeњa крајем априлаДетаљ кошeњa смесе озимог грашка и италијанског љуљаПроветравање смесе озимог грашка Летин и италијанског љуља

Томислав Микел, дипл. агр.


Bookmark and Share

Mala Pijaca