Zdrava Srbija Instagram

Камут


Ратарство, 20.12.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Поред спелте, пшенице која се гаји у органској производњи и за коју је доказано да је лековита, још једна стара врста пшенице се шири на западу, а то је камут – Triticum turanicum, или староегипатска, Тутанкамонова пшеница.




Камут на староегипатском значи пшеница. Гајио се пре 4000 година и претпоставља се да потиче из старе Персије са Иранске висоравни. Занимљив је почетак његовог гајења у XX веку. У II светском рату један пилот је пронашао шаку пшенице у старом египатском гробу и послао за Америку. Показала се отпорнијом од обичне пшенице на сушу, болести и штеточине.


Даје стабилне приносе без употребе вештачких ђубрива, па се све више шири у органској пољопривреди. Зрно је грбаво и два пута дуже од зрна обичне пшенице. Тежина 1000 зрна је 60 грама. Има око 30 % више беланчевина, уља и витамина. Иако садржи глутен, он је у таквом облику да не изазива болест целијакију код људи који су осељиви на глутен, тако да може да се једе у сировом облику, што је важно за особе које су се определиле за исхрану пресном храном – row food. Има сладак укус због већег садржаја шећера, зато га називају још и слатка пшеница.



Зрно камута има полифеноле, витамин Е, селен и цинк, који су важни антиоксиданси. Антиоксиданси смањују појаву малигних обољења тако што неутралишу слободне радикале, који оштећују ћелију. Садржи још неке биоактивне материје које имају лековито својство, што је само доказ да су античке врсте и сорте житарица, које су задржале архаични генетски код, више од хране.


Једносмерна селекција на висок принос и добар укус уништила је благотворно својство биљне хране да истовремено може да лечи људски организам. Такође, исхрана камутом уравнотежава ниво шећера у крви код дијабетичара, а помаже и код снижавања крвног притиска и холестерола, затим превентивно делује против кардиоваскуларних обољења.


Ово је јара форма пшенице и сеје се почетком марта. Потребно је 150-180 kg/hа семена, што обезбеђује 210 биљака по m². Висока је 130 cm, има дуг клас са црним осјем који је оборен, што смањује опасност од проклијавања. Даје принос од 1,6-2 t/hа у органској производњи.



Драгомир Радић


Bookmark and Share

Mala Pijaca