Zdrava Srbija Instagram

Смеђа слачица


Ратарство, 29.08.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Лисната биљка, углавном отпорна на хладноћу, јаког укуса сличног белој слачици. Берите појединачне листове за салату или за брзо пржење поврћа на јесен или зиму. Смеђа слачица се може гајити и ради младих изданака. Користан је међуусев. Од сејања до бербе потребно јој је од 6 - 13 недеља. Постоје различите сорте, различитих облика и боје листова. Препорука је да се гаји на отвореном месту. Може да се гаји као касни усев у хладном стакленику , пластенику, или у посудама.

Припрема земљишта није потребана ако је оно прихрањено за предходни усев. Ако није, додајте побољшивач земљишта ниске или средње хранљивости. Идеална pH вредност је од 6,5 - 7. Сеје се када је минимална температура за клијање 7 °C. Најбоље је да се сеје директно у земљиште, али може се сејати на пролеће и крајем лета; друге су само за летњу садњу. Растојање приликом сетве за бербу младих листова 15 x 15 cm, веће биљке 35 x 35 cm. Захтева воду у сушном периоду. Заливајте по потреби.



Проблеми који се јављају су: купусна кила и бувач. Да би сте заштитили биљке од бувача гајите их испод мреже или покривача за редове.






Немања Константиновић дипл. инг


Bookmark and Share

Mala Pijaca