Zdrava Srbija Instagram

ЗЕМЉА МОЛИ ЗА МАЛО ПАЖЊЕ


Ратарство, 21.10.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Као што знамо, ( или треба да знамо уколико се бавимо земљорадњом на било који начин ) најквалитетнија земља- то је чернозем, црница. Што год посадиш- све расте као из квасца, али такве земље је веома мало, ( највише је има у Украјини, Украјиа је продаје Шведској по 5 еура за тону).

Већина баштована има, у својој башти, глину. За неки добар принос баш и није нешто. И шта да радимо? Излаз је само један- поправити тло. Да ли је то могуће?


Постоје разни методи, али нај једноставнији је овај- ископамо ашовом, лопатом, не предебели слој земље, одмах га бацимо у ваздух и сачекамо на лопату. Уколико се земља распе на ситне делове- имали сте срећу! Баш тако се понаша плодна црница, чернозем, такозвани. Таква земља се не лепи у њу слободно улази и вода и ваздух, који су неопходни за развој биљке. Уколико вам се на лопату вратила таква "лепиња" какву сте и бацили у ваздух-то је глина. У такву земљу тешко продире и вода и ваздух, тешко се загрева,вода плива на површини или се ствара покорица. Зато је такву земљу потребно поправити.


Глину можемо променити, исправити додацима, који су доступни сваком баштовану.

1.Прегорео стајњак ( ЕМ-компост).
Уносимо га под земљу, у јесен или пролеће. Норма 1,5-2 ведра на 1m². Те полијемо раствором Бајкала ЕМ-1 1:100, 5 l. на 1m². Али не дубље од 10-12 cm. То је једна трећина ашова. У том случају ђубриво ће се брже претворити у хумус и створиће земљу растреситом. Уколико га закопамо дубље- постаће мртва бескорисна глина. Најквалитетније ђубриво за поправку глине је коњско или овчије.


2. Одлежана пиљевина
Tо је одличан растресач глине. Норма је -1 ведро на 1m². Пиљевина има један недостатак- она увлачи у себе азот те због тога биљке гладују. Да до тога не би дошло, пре уноса у земљу треба је намочити у раствору коприве на 24 сата, ко воли хемију може и 1 чаша уреје на 10 литара воде ( довољно за 3 ведра пиљевине) Бајкал ЕМ-1 убрзава раскрој пиљевине. Свежа пиљевина није за употребу- испушта за биљке штетне смоле и подкисељава земљу.


3. Речни песак.
Органика одлично поправља земљу али дуго. Зато је заједно са њом обавезно уносити песак- он растреса земљу одмах. Норма- 1 ведро на 1m². Није баш лако ово одрадити али је зато врло ефикасно. Да би поправили глинасту земљу у квалитетну, потребно је уносити бар једном годишње органику и песак 5 година. После тога ће се појавити плодни слој дебљине 15-18 cm. А ако уношење радите и даље, плодни слој ће бити све дебљи и дебљи.

4. Сидерати.
Уколико одмах после скидања раног поврћа или кромпира посејете вику, лупину или фацелију, а средином октобра их плоскорезом или тањирачом порежете и измешате са земљом, ваћ у пролеће ћете имати много бољу земљу него пре тога. Такав ефекат даје и озима раж уколико је посејете накасније до 15 септембра а прекопате у марту. Те полијете Бајкалом ЕМ-1. На глинастој земљи не сме бити ни једна грудвица на којој нешто није посејано. Сва слободна места можемо, посејати покривачима тла, ( бела детелина например) Покривач не дозвољава да се створи покорица после кише.


5. Кишне глисте.
Да би убрзали ефекат унаса органике, песка и сејања сидерата, гајите на вашој земљи кишне глисте. Глисте су неуморни радници! Целодневно копају канале кроз које улази вода и ваздух, глисте кроз себе пропуштају остатке биљака и тако још више обогаћују земљу


Постоје и таква земљишта, глина се толико стврдне.да једва и ашов забодете у њу. Ту стајњака, песка и пиљевине неће бити довољно. Зато у првој години закопавајте сламу, ситније грање,уситњену кору дрвета дробљену циглу или цреп. Поливајте Бајкалом ЕМ-1. Тај материјал ће вам дати шупљикаву структуру земљишта, земља ће се напунити ваздухом па можете очекивати већ у другој години много плоднију земљу него до тад.
Јован Дробњак


Bookmark and Share

Mala Pijaca