Zdrava Srbija Instagram

ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ХЕЉДЕ


Ратарство, 21.06.2016.
ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА ХЕЉДЕ

Bookmark and Share


Хељда је добар предусев, има велики агротехнички значај, брзо расте и гуши корове, усваја из земљишта тешко растворљива једињења фосфора. Зависно од сорте и услова успевања дужина вегетационог периода хељде је 50-120 дана.

При повољним условима клија 2-4 дана после сетве, 6-7 дана после ницања појављује се први стални лист, цветање почиње 20-30 дана након ницања. Отварање цветова једне цвасти траје 15-25 дана, а целе биљке 30-60 дана. Цветање и формирање плода одвијају се истовремено. Први плодови сазревају 25-30 дана после почетка цветања.

Минимална температура за клијање и ницање хељде је 4 °C. Веома је осетљива на мразеве (на -2 °C пропада). Оптималне температуре за развој су 13-25, а за цветање 17-19 °C. Потребе за водом су велике, нарочито у периоду цветање-наливање плодова.


Хељда нема нарочитих захтева према предусеву, али највише јој одговарају једногодишње легуминозе, коренасто-кртоласте биљке и озима жита. Не препоручује се гајење у монокултури. Добар је предусев другим ратарским културама.Хељда веома добро користи хранива дата директно, као и она дата за предусев, а нарочито добро реагује на уношење стајњака. Најбоље је ђубрива уносити под основну обраду, а прихрањивање у фази масовног цветања.

Сетва се обавља када се земљиште на 10 cm дубине загреје до 15 °C, односно када прође опасност од мразева. Сеје се ускоредо, житним сејалицама на 12,5 cm или широкоредо, на 45-50 cm. Дубина сетве је 4-6 cm.


Од мера неге примењује се ваљање после сетве. Код широкореде сетве обавља се и међуредна култивација (1-2 пута). Пожељно је обавити и допунско опрашивање помоћу пчела или помоћу затегнутог канапа који се повлачи по усеву у време цветања. Најбоље време жетве је када је око 2/3 зрна добило мрку боју.
Сузана Рашић


Bookmark and Share

Mala Pijaca