Zdrava Srbija Instagram

Заштита од инсеката


Сточарство, 28.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and ShareИнсекти су скоро редовна појава у сточарским објектима. Храна и остаци хране, стајњак, влага и погодна температура су идеални услови у летњим месецима за развој инсеката, пре свега мува. Међу многобројним врстама мува код нас су највише присутне кућна и шталска мува. На први поглед су врло сличне, мада домаћа-кућна мува не уједа и не сиса крв, док се шталска мува искључиво храни крвљу животиња. С обзиром да се муве најчешће задржавају на разним нехигијенским местима, оне не само да узнемиравају животиње већ су и преносиоци разних микроорганизама који доводе до сметњи у варењу хране код телади, упале вимена, разних гнојења, заразног запалења очне слузокоже и кварења млека.


Без обзира о којој врсти инсеката се ради њигово присуство у стајама је врло штетно. Они узнемиравају све животиње, а посебно сметају музним кравама. Познато је да свако узнемиравање током муже делује на смањење количине намуженог млека и за 25%, а због узнемиравања животиње иначе слабије једу, количинске мање поједу хранива, а самим тим смањује се и не постиже одговарајући дневни прираст.


Да би сачували животиње и одржали производњу, сточари тј. произвођачи се морају потрудити да смање број, ако не постоји могућност за потпуно уништавање инсеката у објектима. Борбу за уништавање мува и инсеката треба почети одржавањем опште хигијене стајског простора и простора око објеката пре свега пролећним кречењем, како би се уништила легла мува која су преживала хладне зимске дане пре него што положе своја јаја. Женка шталске муве излеже 20-50 јајашаца. Из излежених јаја се брзо развијају ларве, затим лутке, а из њих одрасле муве. Цео развојни циклус траје 10-14 дана, те се током сезоне потпуно развије 7 до 8 генерација мува.Поред обавезног кречења стаја треба повести рачуна о одржавању хигијене животиња, паковању и чувању стајњака у изграђеним ђубриштима и уклањањем одпадака – остатака хране који се врло брзо кваре и труле. Потребно је редовно проветравати стаје не само из превентивно-здравствених разлога већ и због сузбијања мува које не подносе промају. Ако је могуће било би добро затворити све отворе-прозоре кроз које инсекти могу да прођу заштитном жичаном мрежом.


Посебно се мора водити рачуна о хигијени музних уређаја и посуда за напајање телади, хигијени јасала и појилица. Уништавање инсеката ефикасно и хемијским средствима. Сточари се морају строго придржавати упутства произвођача како се и у коликој концентрацији одређени инсектициди употребњавају. Прскање препаратима треба вршити на местима где се муве више задржавају. Прскање по зидовима, хранилицама, појилицама, и осталом прибору треба обавити у празној штали када су животиње на паши или испусту.

Славица Петровић, дипл. инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca