Zdrava Srbija Instagram

Чичока, да или не?


Сточарство, 08.01.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Слатки кромпир или како га неки зову кромпир стогодишњак код нас стиже под мађаризованим називом чичока. У монографији Института за ратарство слатки кромпир сврстан је међу четири најелитније крмне културе.


Надземни део користи се за исхрану стоке, а подземни може да се користи за исхрану људи или за екстракцију за лекове, као сировина за производњу биоетанола, за производњу био гаса, 46 хектара под овом културом могу годишње да хране ферментатор који даје осам милиона киловат сати електричне енергије. Ако то преведемо у новац један хектар може да обезбеди производњу струје вредну 1,2 милиона евра и производњу био ђубрива у вредности од око 600.000 евра.



За сада за узгој чичоке највише су заинтересовани сточари. Улагања по једном хектару су око 1.800 евра. По хектару силажни кукуруз даје принос од 40 до 60 тона, а чичока 140 тона, наводњавањем се постижу приноси око 200 тона зелене масе јер биљка нарасте и до пет метара. Површина од једног хектара обезбеђује кабасту храну за 20 музних крава у току једне године.


Оброци базирани на чичоки побољшавају код крава опште здравствено стање и повећавају млечност до четири литра дневно. Једном заснован засад под овом културом експлоатише се 20 година.




Марко Богојевић, дипл. инж. агроекономије


Bookmark and Share

Mala Pijaca