Zdrava Srbija Instagram

АНГУС РАСА


Сточарство, 07.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Србија је својим географским карактеристикама и распрострањеношчу пашњака веома перспективан регион за узгој говеда. Немачки концерн Ангус се заинтересовао за организовање узгоја и извоз у ЕУ. Постоје расе које су предодређене за екстензиван узгој и држање говеда у систему "крава - теле".


Ангус је раса товних говеда која је настала од црних безрожних говеда са планинских подручја Шкотске које се одликује сиромашним квалитетом земље и хладнијом климом током већег дела године. Највећи напредак у даљем развоју Ангус расе се догодио у 19 веку када је започет селекцијски програм помоћу уматичених говеда у чему је највећу улогу имала организација формирана за даљу селекцију расе Ангус. Две области где се највише постигло у даљој селекцији су подручје Ангус и подручје Абердин, након чега се раса проширила у новија времена по целом свету (Северна и Јужна Америка, Канада, Аустралија, ...).
Абердин је доста ниска раса чија је висина гребена око 115 до 120 cm, а код бикова око 120 до 135 cm. Одликује се врло развијеним пропорцијама предњих и задњих делова тела. Глава је мала, широка у челу и без рогова. Врат је кратак, широк и меснат а труп је дуг и заобљен. Ноге су кратке, а мишићи у пределу бутова досежу до скочног зглоба. Кожа, видљиве слузнице и папци су пигментирани а тело и длака су црне боје. Данас постоје и други сојеви ангуса у погледу боје, при чему доминира црвени ангус.

Маса тела се креће код одраслих крава од 550 до 650 kg, а бикови - товљеници се крећу од 700 до 850 kg, при чему товљеници могу да достигну и много веће тежине, зависно од дужине това. Тежина телади након породјаја се креће у просеку око 35 килограма, што подразумева и карактеристику лаких тељења. Млечност код крава Ангус расе је таква да може да се отхрани теле у систему крава – теле, односно креће се од 1800 до 2200 литара млека за 6 месеци, након чега се практикује засушење крава и припрема за нови циклус репродукције.
Карактеристике Ангус расе јесте раностасност у полном смислу и одличан квалитет меса са добром мраморираношћу и са малим делом поткожног масног ткива. Осим напред наведеног одликује се добром отпорношћу на велике разлике у температурама, због чега је погодна за одгој и тов и у топлијим и у хладнијим пределима.

Бикови се употребљавају у комерцијалној производњи за укрштање са комбинованим и млечним расама ради добијања телади која се одликују добром товном способношћу и квалитетом меса, при чему су тељења изузетно лака, па се у појединим ситуацијама у млечним стадима где је репродукција добра (где је добар однос ремонта стада), практикује осемењавање првотелки млечних раса са семеном ангус бикова, јер тељење не узрокује стресне ситуације по првотелке, које тада веома лако улазе у лактацију и у даљи процес репродукције.

Такође се сматра да су укрштене јунице или краве Ф1 генерације, између ангуса и холштајна, веома добре дојиље које су идеалне за систем крава – теле, а мушко потомство се тови и искоришћава за месо. Код Ангуса се мајчинске особине третирају као веома квалитетне у смислу доброг одгоја телади.

Оно што је велика предност код Ангус расе јесте могућност добре репродукције и товних особина у релативно скромним условима на травнатим површинама уз минимално ангажовање радне снаге и идеалан је за гајење у Србији.
Радојица МојсијевСремску Митровицу након Београда посетила је делегација немачких пољопривредника са идејом о покретању сарадње везане за узгој говеда расе „ангус“ о чему је већ било речи у нашим информативним емисијама, међутим прва фарма на којој се узгајају говеда врсте „ангус“ у Срему већ је направљена је у Новом Сланкамену.


По речима власника ове фарме ова раса говеда врло је прилагодљива и свестрана. То је раса која је синоним за перформансе и квалитет.у Европи и управо та својства “ангуса” потичу узгајиваче да се интересују за ову расу и стварају властита стада. Говеда се најчешће узгајају за производњу млека, а месо је нуспроизвод те производње. У новије време сточари се све више окрећу узгоју у систему крава-теле а Ангус раса је по речима узгајивача по том питању веома захвална. Из тог разлога у Новом Сланкамену настала је фарма за узгој ове врсте говеда која је једна од најзаступљенијих раса за узгој у Европи наводи Новица Темуновић, власник фарме у Новом Сланкамену.Најпрофитабилнијом производњом се сматра узгој говеда који се темељи само на пашњацима. Ангус је раса која је деценијама формирана како би се створило отпорно, ранозрело говедо које расте и дозрева на пашњацима наводе стручњаци. То је врло профитабилно узгајивачима, а потрошачи добијају месо високог квалитета. На фарми се налази тренутно 30 грла говеда. По речима нашег домаћина у наредном периоду планира да увезе још јединки како би проширио производњу. Као једну од предности узгоја ове расе он наводи и могућност органског узгоја чиме би он као и сви узгајивачи ове расе били још конкурентнији како на домаћем тако и на иностраном тржишту.Текст преузет са https://www.agroinfotel.net/


Bookmark and Share

Mala Pijaca