Zdrava Srbija Instagram

СЛАМА КАО ПРОСТИРКА


Сточарство, 11.02.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Слама у сточарству је неопходна не само у својству сточне хране већ и као материјал за простирку код говеда. Она одлично упија влагу и чува топлоту испод лежећих животиња. Број обољења код крава је много мањи ако се оне држе невезане, у великим просторијама где је део за лежање опремљен меком простирком, него ако се држе везане, на голом бетону, без икаквог простирача.


Један килограм сламе је у стању да упије 3-4 kg влаге. Способност упијања влаге од стране сламе зависи од типа жетве и технологије њеног коришћења: иситњена слама има способност упијања скоро 4 пута више од своје тежине, пресована слама око 3 пута више, а просто расута око 2 пута више. Такође, већу способност упијања влаге има слама добијена од озимих врста пшенице. Она је богата и калијумом, азотом и фосфором, што повећава и квалитет природног ђубрива које се добија мешавином балеге и сламе. Садржај азота у таквом ђубриву износи 45%, фосфора 0,23%, калијума 0,5%, калцијума 0,4%, магнезијума 0,11%. Изузетно својство сламе се огледа и у њеној способности упијања штетних гасова: амонијака, сумпор-водоника, итд.



Губици у топлоти преко пода достижу до 440 kcal/h на 1m2 тела животиње. Да би се надокнадили ти губици, животиње морају да троше значајне допунске количине енергије, што директно утиче на повећање утрошка хране по јединици продукције, то јест узрокује повећање производних трошкова. Губици топлоте тела животиње преко пода зависе од количине и квалитета простирке. Потрошња топлотне енергије за загревање пода у вредности од 100 kcal/h (што одговара количини утрошене енергије на 1m2 бетонског или дрвеног пода), у периоду од 12 часова једнака је калоријској вредности скоро 2 литра млека. Према томе, уместо да краве претварају енергију хране у готову продукцију, оне су принуђене да ту исту енергију троше на загревање пода.


Крава која лежи на голом бетону губи око 570 kcal/h, а крава која лежи на таквом истом поду али са простирком од сламе губи свега 120 kcal/h. Рачунајући средњу продуктивност једне музаре од 3.000 литара млека годишње, за стварање такве количине млека неопходан је утрошак хране у вредности од 6,5 милиона kcal. А губици преко пода без простирке састављају само за период држања крава у боксовима око 2,2 милиона kcal, што је еквивалентно количини од 1.000 литара млека.




Биљана Алексић, дипл. инж.


Bookmark and Share

Mala Pijaca