Zdrava Srbija Instagram

Исхрана коза - нормативи


Сточарство, 15.04.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


По начину искоришћавања хране и подмиривања потреба козе су сличне овцама и говедима. Ипак, постоје неке њихове карактеристике које их одвајају од осталих преживара.


Козе воле разноврсну храну и често је мењају. Такође, у њиховој исхрани у знатној мери је заступљен брст, више него код других домаћих животиња. Конзумирање различитих хранива и разних биљака одржава добар апетит коза, па је добро да на њиховим пашњацима буде жбуња и дрвећа. Међутим, козе могу да буду и опасне за воће и друго дрвеће, ако им се дозволи да претерано конзумирају њихово лишће.




Козе, у односу на своју телесну масу, дају пуно млека, а такође конзумирају и веће количине хране. Ако се добро хране, нарочито пред оплодњу током лактације количина млека може да буде око 5 kg. Састав млека је сличан крављем.






У току вегетације козе се држе на пашњацима. Смеше концентрата које се користе, према потреби, зависно од састава кабасте хране, веома су слични онима које се дају овцама. Важно је да свака категорија добије одговарајући квалитет и квантитет сточне хране. Ако се упореди са другим млечним животињама, овце дају веома много, у односу на оно шта им се пружа.






Оброк за козе у лактацији:
















Горан Јоксић дипл. инг. сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca