Zdrava Srbija Instagram

Здрав окот кунића


Сточарство, 02.05.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Пре парења треба правилно одабрати женке за приплод. Женка треба да има најмање осам млечних брадавица распоређених по грудима и стомаку. Женке са недовољним бројем брадавица треба одстранити из приплода јер се та особина преноси на потомство. Млечност је такође наследна особина, па се за приплод бирају само женке које су млечне. Млечност се најбоље оцењује по прирасту и понашању младунаца. Ако млади расту и мирно леже у гнезду знак је да мајка има довољно млека. У противном млади су немирни. Млечност највише зависи од расе и правилног поступка у узгоју кунића. Сразмерно тежини, мање расе дају више млека од великих. Женке малих раса дневно дају око 100 грама млека, средњих око 150 грама, а великих око 200 грама.


После правилног одабира за приплод следи парење. Правило је да се женка увек носи у кавез мужјака. За успешну оплодњу у већини случајева је довољан један скок. После парења женка се враћа у њен кавез. Након пет дана женка се поново носи у кавез мужјака да би се проверила успешност парења тј да ли је скотна. Ако женка бежи од мужјака и не допушта да јој се приближи, знак је да је прво парење успело тј. да је скотна. За тридесетак дана од парења треба очекивати коћење. Према понашању женке може се видети да се коћење приближава, јер она тражи скровито место, повлачи се и припрема за коћење. До порода долази када је фетус способан за живот ван мајчиног тела.


У организму женке дешавају се многе хормоналне промене. До коћења најчешће долази ноћу, када животиње имају највише мира. Коћење се одвија у кратким временским интервалима. Када је коћење завршено, женка ослобађа младунце од постељице. Током коћења, женкама је неопходно обезбедити мир, јер су тада јако осетљиве. Агресивне мајке, које младе разбацују по кавезу, треба искључити из приплода. Тек окоћени кунићи тешки су око 30-40 грама. На свет долазе слепи, голи и неспособни за самосталан живот.Неопходно им је суво и топло гнездо у коме је температура 30°С у првих 20 дана живота кунића. Неколико дана након коћења, младим кунићима почиње да расте длака, а након десетак дана они прогледају и почињу да излазе из гнезда. После 15 дана, млади су потпуно обрасли длаком и могу да регулишу телесну температуру. Непосредно после коћења прегледа се свако легло и издвоје се сви угинули, слаби или деформисани кунићи. Уз што мање узнемиравање женке, у леглу се остављају само здрави младунци ружичасте и лепо затегнуте коже. Младунчад слабих мајки су немирна и слаба, упалих бокова и наборане коже. Таква се легла по правилу одстрањују, али ако се ипак оставе,онда их треба пребацити у гнездо боље мајке која има више млека. Пре пребацивања, младе треба протрљати о трбух нове мајке да приме њен мирис. После коћења, женке обавезно морају по вољи да имају воде, јер недостатак воде може изазвати појаву канибализма.Висока енергетска вредност млека кунића


Окоћени кунићи се хране мајчиним млеком од коћења до залучивања, након тога се прихрањују. Женка почиње да лучи млеко одмах након коћења. Потребно је да лучи око 100 грама млека дневно, да нахрани око осам младунаца. Има женки које успешно одгоје и до 12 младунаца. Дневна потреба за млеком сваког младунца је 10-15% од његове тежине.


Млеко кунића садржи 31% суве материје (кравље 12%), протеина 13% (кравље 3,5%), масти 12%(кравље 3,5%). Енергетска вредност 100 грама млека кунића је 1750 калорија (крављег 680).

За време дојења од 20 дана, женка поједе око 5,5-6 килограма концентроване хране и произведе 3,5-5 литара млека, што је довољно за прираст 2 килограма живе мере младих. Највећи губици у узгоју кунића настају за време дојења, тј.одмах након коћења, јер су младунци тада најосетљивији. Половина укупних губитака настаје у првој недељи живота. Најчешћи узроци смртности младунаца су слабе материнске особине женке, лоше припремљено гнездо, лоши услови држања, недовољна млечност мајке, стресови, канибализам и угинуће мајке. У првим недељама живота, млади кунићи су врло осетљиви на инфекције. Сматра се да је 10% губитака од коћења до залучења уобичајена појава. Здравље мајке је од великог значаја за смањење смртности младих кунића. После залучивања младима се у почетку мора давати само лако сварљива и мекана храна. Прелаз на зелену храну треба да буде поступан, да се не би нарушило здравље младих кунића.Др Никола ВујновићТекст преузет са https://www.agroplod.rs/


Bookmark and Share

Mala Pijaca