Zdrava Srbija Instagram

Органскo козарствo


Сточарство, 04.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Иако код нас не постоји ни једна сертификована производња козијег млека она у свету добија све више на значају. На основу процене домаћих и страних стручњака у Србији постоји велики потенцијал за бављење овом врстом производње. Отуда је велико интересовање код нас за покретањем производње из које ће се добити органски производ.


Истраживања су код нас показала да ми у руралним крајевима, пре свега у јабланичком и пчињском округу производимо врло квалитетно млеко које испуњава услове да буде сврстано у органски производ, али недовољно ажурирана документација и непоседовање сертификата пољопривредних произвођача не дозвољава регистрацију и пласман производа под називом ‘’органско’’.


Козије млеко има нутритивне и здравствене предности пред крављим млеком, пре свега бољу пробављивост и антиалергијска својства. Има специфичан мирис не прихватљив за многе потрошаче.


Испитивања важности козијег млека су углавном из медицинских истраживачких центара и указују на терапеутске и здравствене потребе. Запажено је да масне глобуле козиjег млека уситњене механичким путем носе са собом ензим ксантин-оксидазу, којi се ослобађа и пенетира у интестиналне зидове и прелази у крв. Она у крви стимулише повећано ослобађање холестерола, који ствара слој масног материјала на зидовима крвних судова. Тада се ензим ксантин-оксидаза излучује из организма без битне абсорпције. Естри глицерола су већи у козјем млеку, што је значајно у исхрани новорођенчади. Козје млеко има мање оротичне киселине, која има важну улогу у синдрому масне јетре, проблемима са холестеролом. Особе које су алергичне на кравље млеко су уствари осетљиве на ослобађање количине хистемина. Тако ослобођени хистамин производи симптоме који се стварају у интрацелуарном простору лимфне жлезде.Да би се засновала органска производња неопходно је обезбедити просторну изолацију земљишних парцела и фарми од могућих извора загађења ( пестициди, отпадне воде, полен генетски модификованих усева), земљишну парцелу на којој садржај штетних материја не прелази прописане максимално дозвоњене количине и прописан квалитет воде за наводњавање и ваздуха. Да ли су ови услови испоштовани процењује контролор сертификационе организације.


Укључивање земљишне парцеле у органску пољопривреду може започети одмах уколико парцела није коришћена у последње две односно три године код вишегодишњих засада или је коришћена без употребе средстава синтетичко - хемијског порекла. Ако је парцела коришћена уз употребу средстава синтетичко- хемијског порекла, она се може укључити у органску пољопривреду по истеку прелазног периода (период конверзије) од две односно три године за вишегодишње засаде, без употребе средстава синтетичко - хемијског порекла.


Братислав Пешић мастер спец.


Bookmark and Share

Mala Pijaca