Zdrava Srbija Instagram

Исхрана бременитих коза


Сточарство, 19.09.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Да би се добио здрав и виталан подмладак козе треба добро хранити у току периода бременитости. Период бременитости коза се према њиховим потребама у исхрани може поделити на два периода:


Први период обухвата првих 15 недеља скозности и козе у овом периоду, немају неких посебних потреба у појаћаној исхрани. Због тога уколико козе имају на располагању квалитетну испашу, онда она задовољава све њихове потребе.


Други период бременитости обухвата задњих месец и по дана пре јарења коза. Потребе коза у свим хранљивим материјама значајно се повећавају у овом периоду. За исхрану коза у последњој фази скозности најподеснији су сено доброг квалитета и одређена количина концентрата. Исхрана са концентратом може започети на 6-8 недеља пре јарења са количином од 200 g по кози на дан. Количина сена треба да се креће до 2,5 kg на дан.У другој половини бременитости оброк код високо продуктивних коза могао би се састојати од 2,5 kg сена и око 300 g концентрата. Уколико је квалитет сена слабији онда се количина концентрата у оброку повећава. Такође, у смешу се уводе и хранива која су богата протеинима (најчешће сунцокретова и сојина сачма). На неколико дана пре јарења оброк се смањује за једну четвртину или чак за половину, како би се коза лакше ојарила. Пожељно је да оброк буде састављен од квалитетнијег кабастог хранива (сена), како би се на тај начин умањила могућност прераног наливања млека у вимену.


Одгајивачима коза се у зависности од млечности коза препоручују оријентационо следећи оброци:


Биљана Алексић


Bookmark and Share

Mala Pijaca