Zdrava Srbija Instagram

Исхрана коза у органској производњи


Сточарство, 10.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Козе за разлику од осталих преживара користе највећи број биљака (преко 500 врста). Оне конзумирају разноврсну храну и често је мењају. У њиховој исхрани у знатној мери је заступљен брст , много више него код других преживара.


Конзумирање разноврсних биљака одржава добар апетит код коза па је пожељно да на њиховим пашњацима буде жбуња и дрвећа. Међутим, козе могу да буду и опасне за воће и друго дрвеће , уколико се дозволи да превише конзумирају њихово лишће.


У односу на овце козе конзумирају више суве материје по јединици телесне масе, па самим тим ефикасније користе грубља хранива али исто тако слабије варе храну. Оне у бурагу имају већи број бактерија које разлажу целулозу. Посебна специфичност у исхрани коза је у бржем жвакању и преживању. У току вегетације исхрана коза се углавном заснива на испаши на пашњацима. Ако је паша недовољна онда се козама додаје 200-300 грама концентрата по дану.


Бременитост коза траје око 5 месеци. Развој плода је у првих 3-4 месеца умерен, што не захтева додатне количине хране. Тек у задњих 4-6 недеља бременитости треба појачати исхрану и оброк допунити концентрованим хранивима. При крају бременитости када је пораст плода најинтезивнији ,смањује се учешће сочне хране и повећава количина концентрата. После јарења коза најпре добије напој од мекиња и квалитетно сено. После тога количина сувих хранива се повећава, постепено се уводе сочна хранива да би се после 7-8 дана исхрана нормализовала.Козе треба засушити на 6-8 недеља пред јарење како би се обновиле телесне резерве и регенерисала млечна жлезда. Исхрана јаради се обавља сисањем или напајањем искључиво козјим органски произведеним млеком док је напајање заменама забрањено. Исхрана млеком које не потиче из органске производње дозвољена је искључиво у ситуацији ако је дошло до угинућа козе при јарењу а недостаје органско млеко. Исхрана млеком мора да траје најмање 45 дана.


Јарад која се планирају за приплод сисаји најмање 3 месеца. Са прихрањивањем јаради треба почети после 3 недеље живота када оно почиње да прежива. Користе се кабаста хранива уз додатак концентрованих у складу са правилником. Почетна количина концентрата је 20-40 грама по дану са 18 % сирових протеина да би се при залучењу достигло конзумирање од 200 g/дан.Сафет Веснић дипл.инг.сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca