Zdrava Srbija Instagram

Разлике у гајењу ћурића и пилића


Сточарство, 17.10.2014.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Ћурићи и пилићи се гаје на сличан начин, али постоје и одређене разлике. Те разлике се огледају у следећем:


Ћурићи си знатно већи од пилића и брже расту. Због тога им је потребан већи подни простор, хранидбена површина, простор на појилицама. Укупно је потребно 2-3 пута више простора за ћуриће него за пилиће.


Зато што брже расту ћурићи захтевају храну богатију протеинима, у прве 4 недеље концентрате са 28-30 процената.


Ћурићи првих дана захтевају више топлоте од пилића. Пилићи се могу уселити у просторију са температуром од 28-30 степени C и солидно напредовати, за ћуриће минимална температура мора бити 35-38 степени C.


Ћурићи су првих недеља осетљивији од пилића, лакше страдају од хладноће, влаге, квашења. Постају отпорни тек са 8 недеља старости.


Ћурићи првих дана слабо виде и потрбно им је јако светло да би видели храну и воду. Они се морају учити да једу и пију, веома су незграпни и склони разним повредама. Зато им се мора посветити посебна пажња а то изискује доста рада и труда.


Један од најважнијих услова за успешно гајење ћурића је познавање потреба у хранљивим материјама. Да би имали успеха у тову ћурака потребно је период това поделити на следеће категорије: 0-4 недеље, 4-8 недеља, 8-10 недаља, 10-14 недеља и 14-27 недеља. Потребе у хранљивим материјама су нормално веће код млађих, а мање код старијих ћурака.Потребе за хранљивим материјама су врло велике код ћурића до 8 недеља, а затим нагло падају. Ћурићима у прве 4 недеље потребно је у концентратима 28-30 процената протеина. У узрасту од 4-8 недеља 25 процената протеина, од 8-10 недеља 21 проценат , од 10-14 недеља 18 посто и од 14-27 недеља 16 процената протеина.


Потребе за гвожђем, манганом, селеном и јодом могу се обезбедити коришћењем премикса који их садрже. Ћурићи имају двоструко већу потребу за витамином А у односу на пилиће, а сматра се да су условљене већим потребама за протеинима и интензивним прометом материја. Потребе ћурића за витемином D3 износе око 1900 ij на килограм хране, што је око 3 пута више него код пилића.


Све ово може да делује застрашујуће за одгајиваче ћурића, али то никако не значи да се не треба упустити у ову врсту производње.
Ако се на почетку мало више уложи и опрему и радну снагу све то се веома брзо исплати јер знамо да је цена ћуретине већ дужи низ година на завидном нивоу.Бобан Росић дипл.инг.


Bookmark and Share

Mala Pijaca