Zdrava Srbija Instagram

ИСХРАНА БРЕМЕНИТИХ КОЗА


Сточарство, 31.03.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Да би се добио здрав и виталан подмладак козе треба добро хранити у току периода бременитости. Период бременитости коза се према њиховим потребама у исхрани може поделити на две главне фазе :

Прва фаза обухвата првих 15 недеља скозности и козе у овом периоду, немају неких посебних потреба у појачаној исхрани. Због тога уколико козе имају на располагању квалитетну испашу, онда она задовољава све њихове потребе.

Друга фаза бременитости обухвата задњих месец и по дана пре јарења коза. Потребе коза у свим хранљивим материјама значајно се повећавају у овом периоду. За исхрану коза у последњој подфази скозности најподеснији су сено доброг квалитета и одређена количина концентрата. Исхрана са концентратом може започети на 6-8 недеља пре јарења са количином од 200 g по кози на дан. Количина сена треба да се креће до 2,5 kg на дан.У другој половини бременитости оброк код високопродуктивних коза могао би се састојати од 2,5 kg сена и око 300 g концентрата. Уколико је квалитет сена слабији онда се количина концентрата у оброку повећава. Такође, у смешу се уводе и хранива која су богата протеинима (најчешће сунцокретова и сојина сачма). На неколико дана пре јарења оброк се смањује за једну четвртину или чак за половину, како би се коза лакше ојарила. Пожељно је да оброк буде састављен од квалитетнијег кабастог хранива (сена), како би се на тај начин умањила могућност прераног наливања млека у вимену.Драгољуб Крајновић дипл.инж.


Bookmark and Share

Mala Pijaca