Zdrava Srbija Instagram

Одржавање хигијене штале


Сточарство, 12.05.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Хигијена штале представља полазну основу за успешан узгој стоке, односно осигурање здравог и продуктивног стада. Сврха чишћења и дезинфекције је уништавање микроорганизама у штали да би се спречиле појаве болести и инфекције од којих животиње обољевају, али могу и угинути.

Дезинфекција штала може се одвијати:

- Превентивно , минимално једанпут годишње, да би се спречила зараза.
- Планска дезинфекција, када дође до појаве на газдинству узрочника болести.

Пре почетка дезинфекције потребно је из штале изнети сав покретни инвентор и детаљно га напољу очистити. Затечену храну у штали најбоље је изнети вани и на сигурном месту спалити.


Дезинфекција штала обавља се у неколико фаза.

- Механичко чишћење, где се све површине наквасе хладном водом, добро и детаљно се изрибају четкама и метлама и испирају се хладном водом.

- Сушење очишћене штале и прибора.

- Дезинфекција стаја и опреме, где се површине више пута темељно прскају припремљеним раствором средстава за дезинфекцију.

- Потпуно сушење објекта и опреме.Средства која се користе за дезинфекцију су: хлорни креч, кречно млеко и масна сода. Дезинфекциона средства се распршују употребом различитих прскалица. Припрема дезинфекционог средства се врши према произвођачким упуствима која се налазе на паковању средстава за дезинфекцију.

Поред дезинфекције, штале је потребно свакодневно у неколико наврата чистити, проветравати и уколико се користи простирка, исту редовно чистити и мењати са сувом простирком али увек после муже.Сафет Веснић дипл.инг. сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca