Zdrava Srbija Instagram

Утицај високих температура на домаће животиње


Сточарство, 27.07.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Одомаћивањем, односно доместификацијом човек је домаће животиње одвојио од природе и њихових природних станишта и подредио их својим потребама и својим смештајним могућностима. Због тога човек треба да сноси ту одговорност за њих и прилагоди услове живота потребама животиња колико год је то могуће.

Животиње различито подносе високе температуре. Најбоље их подносе коњи због тога што имају изузетну активност знојних жлезда и зноје се. Живина, напротив, веома тешко подноси високе температуре јер уопште нема знојне жлезде и вишак топлоте тела одаје дисањем и опуштањем крила. Свиње иако имају знојне жлезде тешко подносе врућине јер се не зноје довољно, а и масно ткиво спречава одавање топлоте. Козе веома тешко подносе високе температуре. Говеда такође тешко подносе врућину. Треба напоменути да високопроизводне млечне краве имају знатно бржи метаболизам те због тога производе више топлоте у телу и зато им високе дневне температуре представљају додатни стрес.

Препорука је да у летњем периоду одгајивачи обезбеде испуст са настрешницом који ће животиње штитити од јаког сунчевог зрачења. Стаје треба чешће проветравати и то у касним вечерњим и раним јутарњим сатима када је ваздух свежији. Стаје треба чешће чистити и изђубравати јер накупљање стајњака у стаји такође одаје одређену количину енергије. Животиње не треба обилно хранити преко дана јер је апетит смањен због врућине, али се зато у вечерњим часовима могу обилније хранити. Музним кравама је повољно давати у оброк 115-200g по грлу натријум бикарбоната (соде бикарбоне) како би се олакшало и побољшало варење. Животиње треба чувати од промаје и обезбедити им довољно свеже, питке и чисте воде. Исправност појилица свакодневно проверавати.

Последице толпотног стреса су: слабији апетит, лоша конверзија хране, смањен прираст, спорији раст и развој, повећан утрошак воде, лоша плодност, ембрионална смртност, смањен либидо (жеља за парењем).....


Оптималне температуре у стајама за одрасле свиње су 14-20 °C, за свиње у тову 16-22 °C, за прасад до 20 kg телесне масе 20-28 °C, за овце и козе 8 °C, за коње и говеда 10-15 °C, за живину 13 °C, бројлере 20 °C.


Гордана Вујаклија дипл инг сточарства


Bookmark and Share

Mala Pijaca