Zdrava Srbija Instagram

О сиру


Сточарство, 24.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Једна од намирница без којих се не може замислити цегер или корпа и без којих нема ни тањира с мезом, намирница коју можете јести и за доручак и за ручак и за вечеру, а, ако ћемо поштено, и између оброка, јесте - сир.


Квалитет неке кухиње често је одређен квалитетом сира: Италијани ће с поносом пред госта изнети младу моцарелу или "тешки" пармезан Грана Падана, Французима смете дирати у све, али не играјте се да оспорите да је неки од њихових сирева (а врста има више него дана у години) најбољи на свету. Сир се производи свугде где има услова за то, од мексичких вулкана до кавкаског горја. Тамо где нема млечних приноса, праве се замене за сир, као што је случај са Далеким истоком и сиром од соје и пиринча.


Као свака племенита радња, и производња сира има своје тајне, није случајно да произвођачи крију рецепте за своје сиреве, да се на острвима или у планинским пећинама праве оставе у којима сир зри, и , попут вина, постаје старији и бољи.


Важна карактеристика сира јесте поднебље: у сиру се мора осетити регионална вегетација, травка из неког краја, а треба уважавати и домаћу традицију прављења. Код нас, као ретко где, постоје изузетни природни услови за врхунске сиреве. Могућности и ресурси за производњу код нас су апсолутни .Традиција овчијег и козјег сира, који у свету представља врх, код нас се, скоро изгубила. Малограђански презир према правим произвођачима сира донео је моду куповања индустријских "гумених" сирева, чији су укуси слични а немају баш пуно везе с основним мирисима, јер су, најчешће, неутрални. Сир мора имати свој мирис - истина, некад он и није најпријатнији - али, то је његово природно својство, и тек у устима се топи и претвара у чаролију. Зато је добро имати "свог" продавца на пијаци или човека који вам доноси, а не одавати се зову сирева у пластици.


Комбинације с којима се може јести ова посластица су неслућене - од меда, грожђа и сувих смокава, преко теста, до меса пуњеног сиревима. Најважније је, као и код људи, аутентичност. И карактер.


Мит да сир не треба јести уколико држите дијету или покушавате да се храните здраво потпуно је погрешан. У ствари, уколико изостављате сир из исхране себе лишавате важних хранљивих супстанци.
Да ли сте знали да калцијум из сира помаже у превенцији остеопорозе, смањује ризик од настанка високог притиска и рака дебелог црева? А свега 30g сира задовољава ваше дневне потребе за калцијумом. Да ли сте знали да сир садржи есенцијалне хранљиве састојке као што је рибофлавин, фосфор, цинк, витамине А и B12?


Иако није научно доказано, постоји веровање да поједине врсте сира имају и афродизијачка дејства.


Bookmark and Share

Mala Pijaca