Zdrava Srbija Instagram

Козији сир - Бурсен


Сточарство, 24.08.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Овај рецепт се користи за израду свежег козијег сира у домаћинству. Уколико се држи у хладњаку, овај сир се може чувати и до 60 дана. Сир је укусан, карактеристичне ароме и од 10 литара пуномасног млека се добије око 1,5 kg свежег сира. Сама израда је једноставна, а добијени квалитет одличан. Укус сира зависиће од расе коза, исхране и начина израде сира.
Састав

10 литара свежег козијег млека
100 ml (1 децилитар) јогурта
сирило у течном облику, само 10% од препоручене дозе наведене на бочици.Израда

Први корак је пастеризација млека. То се ради тако што се суд са млеком урони у већи суд са врелом водом и тако кува уз стално мешање, док се млеко не загреје на 65°С у трајању од 30 минута. Мешањем се млеко униформно, једнако загреје, а спречава се формирање пене. Затим се вода у већем суду замени хладном водом, боље леденом или текућом, све док се температура млека не спусти на 26°С (обавезно користити термометар). Уз стално мешање додати јогурт, па нешто затим и сирило. Пазите да додате само 10% од препоручене дозе на амбалажи за сирило.

Домаћи, занатски сиреви треба да буду деликатнији, блажи, направљени више ферментацијом са млечним бактеријама. После додатка, све промешати и оставити да стоји, мирује 24 сата. Веома је важно да у близини не буде буке нити каквих потреса. Затим се кутлачом пажљиво вади сирни груш са сурутком заједно и ставља у врећице, платнене кесе, цедиљке, да се сир оцеди. Цеђење траје 24 сата. Готов сир се може служити у свежем стању, а могу се додати разни зачини.
Наш предлог


-Додатак црног лука ситно сецканог, или белог лука, као и ароматичног зачинског биља по жељи, сувог или свежег. Додаје се 5% од количине сира. Све се добро измеша и посоли по укусу.

-Додатак сувог воћа, сувог грожђа, „пијаних” вишања из мараскина, алкохола. Суво воће или воће из алкохола ситно исећи, а уколико стављамо суво грожђе, онда га стављамо очишћено цело. Воће се смеша са сиром али се и поређа на површину сира, обложи сир.

-Направе се купе или лоптице од сира и уваљају у свеже и крупно млевени црни и бели бибер, слатку/љуту алеву паприку, цимет, провансалске траве, рузмарин, босиљак, жалфију...

-Исецкајте црне маслине и капаре и смешајте у количини од 10% са сиром, посолите и додајте мало маслиновог уља.

-Смешајте конзерву ситних комадића туњевине у маслиновом уљу, све заједно, у количини од 10% од количине сира, посолите и побиберите.Сир можете зачинити према вашој жељи, користећи притом машту. Пробајте!Изненадићете се колико врста сирева можете направити сами. Направите неку вашу варијанту зачињеног сира, осмислите облик, зачин или зачине, смислите атрактивно паковање и амбалажу, отворите занатску радњу, приватно предузеће, изађите са готовим производима на тржиште.


Bookmark and Share

Mala Pijaca