Zdrava Srbija Instagram

Српски бели меки сир у кришкама


Сточарство, 13.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Српски бели меки сир у кришкама се прави највише у Поморављу. Уколико се додаје овчије или козије млеко, квалитет сира се побољшава. Овај сир се углавном прави од крављег млека и одличног је укуса. За справљање овог сира потребно је да поседујемо сирарски сто са пресом и платнено цедило у облику купе за цеђење груша.Израда сира

Свеже кравље млеко се загрева у лонцима од нерђајућег челика или у сирарским казанима са двоструким дном. Лети се млеко загрева на 18-20ºC, а зими на 25-30ºC. Загрејаном млеку се додаје сирило и то у количини која је потребна да се млеко усири за 4-6 сати. Посуда са млеком се стави на топло место. Зими поред пећи, шпорета, а лети на сто у кухињи.Сирни груш се чистим ножем пресече унакрст, а затим на величине коцке од 5-6 cm. Зелена и бистра сурутка која излази из груша је знак да је млеко усирено. Сирни груш се затим стави у платнено цедило и окачи се да се цеди. Повремено се протресе рукама како би сурутка изашла. Када сурутка престане да излази у млазу, приступа се даљој обради.


Затим се платнено цедило са сирним грушем скине и стави на сирарски сто. Преко цедила се стави даска па камен или се изврши притисак употребом суда, кофе са водом. Притисак треба да је око 1-2 kg на 1 kg сирног груша. Цеђење и пресовање траје 6-12 до 24 сата а траје све док се сирни груш добро не оцеди. Цеђење се зими може вршити у кухињи, а лети у подруму или другој хладнијој соби, како се сирни груш не би укиселио.


После цеђења се извади сирни груш из платненог цедила и исече у кришке. Кришке треба да су зими дебље, а лети тање, али не сувише танке јер се у зрењу јако спљоште. Свака кришка се затим посоли са свих страна и када се со упије, кришке се слажу у посуде за зрење. Кришке сира се слажу у дрвене чабрице или земљане ћупове. Када се поређа један ред у посуду, посоли се па се наставља са пуњењем посуде до врха. После пар дана се стави даска и притисне тегом, каменом.Судови са сиром се чувају лети у хладној просторији, а зими у кухињи. Када се сир слегне, посуда се допуни новим сиром.


Зрење сира траје 2-3 недеље, а добро и чисто справљен сир се може чувати месецима.
По завршеном зрењу сира, посуде се затварају поклопцем да би се спречио упад нечистоће.


Bookmark and Share

Mala Pijaca