Zdrava Srbija Instagram

УЗГОЈ ЈАПАНСКИХ ПРЕПЕЛИЦА


Сточарство, 17.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Јапанске препелице, које се код нас још увек одгајају из хобија, у Француској, Италији, Јапану, Кини, Русији и САД се гаје по индустријским принципима. Месо препелица је лако сварљиво, тако да се препоручује деци у развоју, старим особама и реконвалесцентима. Препеличија јаја су као помоћно лековито средство уведена у третман у болницама Русије, Пољске, Италије, Мађарске. Кроз векове се, у источњачкој литератури, протеже прича о корисности јаја јапанске препелице. Нарочито су лековита за крвоток, срце, јетру, бубреге, желудац и мозак. Месо препелице је у прошлости било само на краљевским трпезама. Данас готово да нема породице у Јапану на чијем дневном јеловнику се не налазе ова јаја. Она су веома богата витаминима А, B, C, D и Е, гвожђем, фосфором, цинком и важним аминокиселинама. По својој хранљивости, препеличје јаје замењује пет кокошијих.НАЧИН ДРЖАЊА ЈАПАНСКЕ ПРЕПЕЛИЦЕ

Кавезни систем - најчешћи начин. Вишеспратне кавезне батерије које могу бити полуаутоматске, али и направљене ручно од дрвета и жице.

Подни систем - користи се за подмладак препелица узраста до 3 недеље.

Волијерски систем - природан начин држања препелица на травнатој, ограђеној површини у време повољних климатских услова (у Француској више цене овако гајене препелице у кулинарству, а такође је то начин узгајања препелица за лов)ОПРЕМА И ОБЈЕКТИ

Просторија у којој се гаје препелице треба да има висину од 3-3,5 m. За јато од 1200 препелица, довољно је 25m2 простора, који има уведену струју и воду. Температура у просторији не сме да падне испод 18 °C док високе температуре и до 36 °C препелице одлично подносе. Уз један зид најчешће иду кавези за тов а уз други одгајалиште и топле батерије. У средини просторије су редови батерија са једникaмa за размножавање. У додатне две просторије могу да буду смештени:

-Магацин за храну, амбалажу и други материјал
-Инкубатор и апарат за просветљавања јаја за насад
-Идеално је да улаз у препеличарник буде из магацина, јер се тако избегава промаја, на коју су препелице осетљиве.
-Батерије у које су смештене препелице могу да буду дрвене за мања јата, али се за веће одгајиваче ипак препоручују метални кавези индустријске израде.


-За држање у кавезним батеријама потребна је следећа опрема:

-Инкубатор
-Топла хоризонтална одгајалица
-Вертикална батерија са грејањем ( или топла батерија)
-Усправна батерија без грејања (или хладна батерија)РАЗМНОЖАВАЊЕ ЈАПАНСКИХ ПРЕПЕЛИЦА

Јапанска препелица је најмања кокош на свету, али годишње снесе преко 300 јаја, која због храњиве вредности имају третман"" биолошки вредније хране"", и не тражи велики простор и утрошак хране. Полно стасају за 3 недеље колико им је потребно да удесетостручи своју масу.

Размножавање је најбитнија производна фаза и треба обратити пажњу на следеће:
Избор женки и мужјака, где се прави разлика у производњи јаја за репродукцију и потрошњу или се размножавају ради производње меса

Парење и инкубирање - женке носе јаја после 40 дана живота и годишње снесу 250-300 јаја (неке и до 400) - дакле, од 100 женки дневно 80-90 јаја. Један мужјак се чува са 3 женке или 2 мужјака са 5 женки (најчешће) У пракси се паре женке од 60-90 дана старости и мужјаци од 4 месеца живота.

Избор јаја за насад - избегавају се јаја са белом љуском и бирају се она од репрезентативних родитеља, ни превише крупна ни превише ситна.


Инкубација

Јаја се до инкубирања чувају лети 7-8 а зими 10-12 дан у одговарајућим кутијама, окренута на доле, на температури од 15-18 °. За инкубацију се препоручују савремени инкубатори (на пример тип АИМ 1151, капацитета 2010 јаја) јер је ово деликатан посао, иако неки одгајивачи сами израђују инкубаторе. Инкубирање траје 16 дана на 39,2-39,5 °C. Од 3-15 дана јаја се окречу сваки дан (у савременим инкубаторима то се ради аутоматски) 5. дана се просветљавају да се види да ли су оплођена, а друди пут се просвељавају 11. дана. Инкубатор се отвара 21-30 сати по излегању пилића и преносе се у део за узгој младих (тада су тешки 7-9g)УЗГОЈ МЛАДИХ

Прва 3 месеца траже изузетну пажњу. Првих 7 дана су у топлој одгајалици и након тога се преносе у топле батерије. Други начин је држање на дубокој пиљевини од неинпрегнираног дрвета. Након 30 дана се пребацују у хладне батерије ради размножавања.

Од првог дана се хране индустријки храном - смешама за препелчиће, више пута дневно. Разликује се храна за подмладак до 3 недеље (раст, развој), подмладак од 4-5 недеља (раст, тов) и за одрасле јединке (јаја). Хранива су енергетска, протеинска и витаминска.ЗАШТИТА

Отпорне су на многе болести и оне се ретко јављају. Опште хигијенске мере су дезинфекција и дератизација. Чување голубова или живине се не препоручује у близини препелица. Пре усељавања сваке генерације, чисте се и дезинфикују одгајалице.ТОВ И КЛАЊЕ

Најцењеније су утовљене препелице масе око 110g и више. Препелице се тове у старости 21-30 дана и храна им се даје по вољи. У 6. недељи достижу масу преко 110g. Пошто су за време това хиперактивне, кретање им се ограничава густим насељавањем кавеза (150 препелица на 1m2, тј 66,66 cm2 на 1 јединку). Утовљене препелице се кољу када имају 42 дана. Убијају се ударцем у главу. Убијене препелице се очерупају (врат и глава се не черупају). За 1 сат може да се очупа 6-12 препелица. Зими се унутрашњи органи не ваде, али је лети, посебно код дужег транспорта, то неопходно.ТРАНСПОРТ

Јаја - у специјалним кутијама, изолована пиљевином или ватом, због осетљивости.
Препелице - препелчићи се испоручују ноћу у кутијама са пуно плеве. Тешко подносе превоз па се превози већи број младих. Већ после 25. дана транспорт не представља проблем. Младе препелице су скупе па се ретко продају, више се продају одрасле јединке.
Месо - транспортује се у пластичним кутијама са провидним поклопцем (2, 4, 6 или 12 комада у кутији) најкасније 1 дан по клању.


Економске оправданости

Гајење препелица је веома рентабилно, посебно у великим јатима од 1200 препелица, али ће то зависити како од тржишта (нпр. велике самопослуге) тако и од трошкова који су индивидуални.
Препелица од 110g у 5. недељи живота тражи 400g хране, а у 6. недељи 535g хране. Просечан број јаја по препелици 234 комада.

Мало је послова у којима се на уложених 2.000 дин за месец дана може зарадити 15.000, а управо оволико новца доноси узгој јапанских препелица. Исплативост узгоја препелица огледа се у малом утрошку хране, јер препелица поједе 1,6 килограм концентрата да би снела око 90 јаја.

Јаје на тржисту вреди од 25-30 дин. Примера ради, од јаја која снесу сто препелица за месец дана може се зарадити и 60.000 дин, док се за њихову исхрану утроси око 10.000. Зарада се остварује пошто се прво уложи у опрему и матично јато јапанских препелица. а целокупан улог се може вратити за неколико месеци.
Тренутна цена 1 уређене препелице, тежине око 150 гр је око 150 дин. док је цена препелице пред носење јаја износи око 300 дин. Цена кавеза за 10 препелица је око 10-20 ЕУР. На 1 m2 у затвореном објекту, може се држати око 100 комада препелица чија је дневна потрошња концентрата хране око 30 g по глави.
Овај посао се исплати за око 6 месеци, што, наравно, зависи и од броја птица.


Bookmark and Share

Mala Pijaca