Zdrava Srbija Instagram

СВИЊЕ И ЗАБЛУДЕ О ЊОЈ


Сточарство, 18.09.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Једну од најважнијх основа успешног гајења свиња ( и постизање највећих успеха) чини што боље познавање свиња уопште, односно утицаја околине на свиње.У погледу општег познавања свиња постоје веома велике разлике између раса од пре 30-50 година и ових, који се данас уобичајено користе. Због тих разлика често се данас појављују и потпуно погрешне претставе (предрасуде) о свињама. На пр.:


- свиње су прљаве животиње, односно свиње воле прљаву средину! То је у ствари од увек било потпуно погрешно схватање! Јер, свиње су, шта више, веома чисте животиње! То се испоставља на неколико начина:


- када би могле, свиње би се сваки дан купале! Пошто то не могу, онда се радо (када им се укаже прилика) "купају" у блату!


- када је око свиња све чисто,укључујући и ваздух, свиње су веома расположене и тада "дају све од себе",то јест постижу најбоље резултате у сваком погледу!


- у чистој средини ретко се појављују проблеми са здрављемЈедна од највећих заблуда човека у односу на свиње је да су глупе (неинтелигентне) животиње. И ово је највећа заблуда човека у односу на свиње. Свиње су, изузетно паметне, интелигентне животиње, далеко на 1. месту у односу на све друге домаће животиње! Свињама треба угађати, и то што шире ( у сваком погле - ду, нарочито код поступака !) и у што већој мери. Угађање се односи на све, па чак и на то што је свињама увек јако досадно, па им треба обезбеђивати неку врсту "додатног занимања", пре свега код млађих категорија.


Свиње се лако узнемиравају, па треба спречити све оно што их може да узнемири, а нарочито уплаши! Свако узнемиравање свиња врло брзо се негативно одрази на ефекте у производњи, лако се појављују стресови, који често воде и ка угинућу!


По савременој технологији држања свиња оне би, на пример, у тову морале да леже бар 70% времена. О томе говоре неке пословице, које кажу да " лежање, а не бежање ствара месо"!


Свиње могу да опстану на скоро свим температурама, које се појављују током године (тамо где се оне гаје). Али, само да опстану! У ствари, код свиња су температуре од 15°C, а нарочито 10°C непријатне. Пошто на себи немају одећу, или бар неку врсту руна свиње покушавају да се некеко загреју. Тада чешће устају и крећу се, троше више хране, па тад "производе" мање меса. А то значи - већ слабији резултати! Али треба знати и да су на врућинама крмаче неактивне, безвољне,исто као и свиње у тову. Тада мање узимају хране, па је прираст мањи. Свињама прија угодно топло! Тада се свиње " разбашкаре", радо и дуго леже, радо и чешће једу и добро искоришћавају храну, брже прирастају, нема угинућа. Овде је закључак јасан и једноставан: свињама треба обезбедити угодну температуру околине, по правилу 20-25 степени.


Свиње радо једу,радо узимају храну чешће и брзо.По могућности тако да се не муче око ње и не троше много времена. На пример, када би могле, да сваки оброк - попију! Тиме би да се чешће у току 24h наједу, па да одмах после тога - прилегну! А, управо то је оно, што човек и очекује од свиња. Јер, тако би да их "превари" да узимају много хране и да,наравно, брже расту.


Састав хране мора увек да буде комплетан за сваку категорију или стање, храна мора да буде што боље припремљена, на пр. у пелетама, ако је сува, уз то вода мора да буде "на дохват руке", иако је још боља кашаста храна а најбоља течна! Начин узимања хране (суд, корито, тањир) мора да омогући лако, несметано и брзо узимање хране (али, да се истовремено спречи расипање или загађење хране).


Свиње брзо и сигурно схвате дали их фармер воли. Ако их воли, онда оне добро "сарађују", скоро да се договарају како да обе стране буду још задовољније! То се посебно односи на гајење крмача и одгој прасади. Чак се сматра да се добром "сарадњом" код крмача добије бар једно прасе годишње више! Још јаче реагују (наравно, негативно), ако осете да их човек не воли ( да се са њима бави само формално, само ради тога што мора)!
Јакшић Косовка дипл.инг. пољ.


Bookmark and Share

Mala Pijaca