Zdrava Srbija Instagram

Прокупац


Виноградарство, 09.03.2013.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Прокупац је наша стара аутохтона сорта која је у прошлости имала много већи значај него данас. По неким записима, ова сорта се гајила и у време Цара Лазара.

Подсетићу се неких важнијих особина ове сорте која у нашим крајевима има сијасет синонима као што су: каменичарка, рскавац, нишевка, никодимка, зарчин, црнина, црнка, прокупка, скопско црно. По природној класификацији припада convarietasu pontica, subconvarietas Balcanica. Гаји се у Србији, Македонији и Бугарској.


Зимско окце ове сорте је средње развијено, конусно, покривено тамним љуспама. Врх младог ластара је беличаст сиве боје, повијен, маљав. Зрео ластар је средње дебљине, са љубичастосмеђим средње дугачким интернодијама и израженим коленцем љубичасте боје.

Развијени лист је велик, цео или троделан, са доста плитким горњим латералним урезима. Лиска је плитко олучаста, тамно зелена, мрежасто наборана и мекана. С лица листа има ретке и једва видљиве паучине длачица, док је наличје обрасло средње густим сивим маљама. Нерви су са обе стране зелени, са наличја добро истакнути и чекињасто маљави. Зупци су различите величине, прилично заобљени. Петељка је осредње дебљине и дужине, мало ребраста, зелена и делимично љубичаста. Цвет је двополан са 5-6 прашника, који су нешто виши по положају у односу на добро развијен тучак, флашастог облика.Грозд је средње крупан до крупан, средње збијен, ваљкаст. Маса грозда значајно варира у зависности од варијетета и клонова од 150 до 300g. Грозд се најчешће налази на четвртом и петом коленцу родног ластара. Бобица је средње крупна, округла, тамно плаве боје покожице, са обилним пепељком, сочна, без израженог мириса и пријатног је укуса. Грожђе ове сорте сазрева врло позно. Према времену сазревања грожђа сврстана је у IV епоху.

Коефицијент родности окацa је висок 1.3 - 1.6. Може постићи принос и преко 20 t/hа. С обзиром на изражену родност нижих окаци, код ове сорте се примењује кратка резидба по принципу "кондир на кондир". Успешно се гаји уз колац и на шпалир.

Добре је отпорности на сиву плесан, а осредње на пламењачу и пепелницу. Доста је осетљива на ниске температуре - окца измрзавају на -16 до -18 °С. Прокупац је сорта склона испољавању бујности и зато је треба гајити на сувим, пропусним, каменито-шљунковитим местима. Да би грожђе ове позне сорте могло добро да сазри, треба је гајити првенствено на топлијим, јужним експозицијама.

Калеми се и успева на лозни подлогама: 5BB, 8B, 41B, S04, 5C, rupestris du Lot, riparia portalis, и др Квалитет грожђа прокупца је добар, поготову на осунчаним теренима. Може синтетисати 18-22% шећера у шири и 5-7 g/l укупних киселина. Вина су питка, освежавајућа, са 10-12% алкохола, отворене до затворене рубин боје типа ружице. Вина могу служити за купажирање са другим сортама и за производњу лозоваче и вињака.


Bookmark and Share

Mala Pijaca